Robotmaaiers en egels delen gazon

Husqvarna Group: zet robotmaaier ’s nachts uit

Een recente studie van de universiteit van Oxford over het gevaar van robotmaaiers voor egels brengt grote verschillen tussen robotmaaiers aan het licht wat de veiligheid betreft. De robotmaaiers van Husqvarna Group deden het goed in de test, omdat ze naast andere veiligheidsvoorzieningen allemaal zijn uitgerust met wegdraaiende mesjes van slechts 3 gram. Husqvarna Group staat volledig achter alle onderzoek over dit thema en kijkt alvast uit naar de volgende studie van dr. Sophie Lund Rasmussen. 

Onderzoek

In de studie van Oxford kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat drie technische voorzieningen de veiligheid van een robotmaaier aanzienlijk verhogen. De huidige modellen van Husqvarna Group hebben al die functies in verschillende combinaties. Dr. Sophie Lund Rasmussen “Uit de resultaten van mijn onlangs gepubliceerde studie blijkt dat sommige modellen robotmaaier zware verwondingen toebrachten aan de dode egels in de test, maar dat er grote verschillen zijn in de ernst van de verwondingen en dat sommige modellen helemaal geen gevaar betekenen. We ontdekten dat bepaalde technische voorzieningen de veiligheid van de robotmaaiers verhogen. Het gaat meer bepaald om wegdraaiende messen, beschermplaten en voorwielaandrijving.” Margaretha Finnstedt, Director Innovation Lab bij Husqvarna: “We zijn verheugd over het nieuwe onderzoek van dr. Rasmussen en kijken alvast uit naar de resultaten van haar toekomstige onderzoek. We hopen nauw met haar te kunnen samenwerken om bij te leren en zo onze producten verder te verbeteren. Veiligheid is onze absolute prioriteit sinds we in 1995 de eerste commerciële robotmaaier op de markt hebben gebracht. Dat is cruciaal voor ons als bedrijf.”

Advies

Als uitvinder en marktleider op gebied van maairobots neemt Husqvarna Group nadrukkelijk haar verantwoordelijkheid. Bart van Hal, namens Husqvarna Group Benelux: “Met technische innovaties als botssensoren en automatisch wegklappende maaimesjes minimaliseren we met onze Automower de kans op dierenleed. Daarnaast is voorlichting via onze dealers is een belangrijke manier om onder meer jonge egels te beschermen.” De Husqvarna Group roept bezitters van een robotmaaier op om tijdens de geboortemaanden van egels (juli-september) uitsluitend overdag te maaien: “Dit is op de Husqvarna Automower en Gardena Robotmaaier eenvoudig in te stellen, bijvoorbeeld op de machine zelf, met een app op de mobiele telefoon of via Google Home. Dan is er geen kans dat jonge egels en andere nachtdieren in contact komen met het apparaat.”

Beschermfuncties

Elke robotmaaier van de Husqvarna Group beschikt standaard over botssensoren. Ze detecteren voorwerpen en dieren zodat de robotmaaier ze kan ontwijken. Daarnaast zijn de maairobots uitgerust met unieke inklapbare mesjes. Wanneer de robot tijdens het maaien ergens mee in aanraking komt, klappen de mesjes onmiddellijk terug. In tegenstelling tot bij gefixeerde maaimessen, verkleint dit de mogelijke impact op kleine dieren aanzienlijk. De ‘vouwmesjes’ klappen ook pas uit wanneer de maairobot het laadstation heeft verlaten. Het basisstation blijkt soms een schuilplaats voor kleine diertjes die beschutting zoeken tegen de wind, felle zon of regen. Mocht er een plek in het gras zijn met kwetsbare dieren of planten, dan kan die eenvoudig beschermd worden met een tijdelijke afbakening. 

Positieve bijdrage

Van Hal: “Het toegenomen gebruik van robotmaaiers is natuurlijk positief voor een groenere leefomgeving. Tijdrovend gazononderhoud wordt volledig ontzorgd en daarom zien we ook weer een groeiende populariteit van gras en ander groen in privé tuinen. Tegels zijn uit, gras is de trend. De groene tuin biedt een aantrekkelijke omgeving voor vogels, insecten en egels. Het gebruik van de stille en emissieloze robotmaaier levert daarmee een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van flora en fauna in de tuin. Juist daarom is een goede harmonie van de inzet van een robot met de fauna van belang.”

Deel dit bericht