Sfeer en gezelligheid bij Tuincentrum Goessens

Tuincentrum Goessens in Aaigem is al meer dan 70 jaar een echte familiezaak. Vandaag staat een 4-tal aan het roer: de zussen Katrien en Anneke Goessens, kleindochters van de oprichters, worden bijgestaan door hun respectievelijke echtgenoten David Blondel en Bernard Wynant. “Onze dagdagelijkse focus ligt op alle woorden die eindigen op -heid”, vertelt David. 

 “Netheid, kwaliteit, herkenbaarheid, vrolijkheid..” Voor haar doortastende ondernemerszin, zeer degelijke prijs-kwaliteitsverhouding, klantvriendelijkheid en service na verkoop is de zaak in Erpe-Mere, Oost-Vlaanderen, al meermaals in de prijzen gevallen. 

Diversificatie 

Tuincentrum Goessens ligt niet aan de rand van een grootstad, integendeel. Verscholen in de velden van Aai- gem, deelgemeente van het al even kleine Erpe-Mere (tussen Gent en Brussel), trekt de zaak toch klanten aan van ver buiten de gemeentegrenzen. Want bij Goessens wordt de klant verwend en bediend. De eigenaars werken nog alle 4 op de vloer en steken nog elke dag hun hart en ziel in de zaak. “Wij zijn nog steeds een volledig onafhankelijk familiebedrijf ”, vertelt David. “Onze focus ligt op buiten- en binnengroen, snijbloemen, binnen- en buitensfeer, decoratie, trouwboeketten en goede informatie over gras en grond. We hebben zelfs een eigen kwekerij van 3.000 m2 waar we zelf onder andere primula’s en geraniums kweken. Terwijl we vroeger veel kweekten voor de veiling, verkopen we nu alles zelf. De beursprijzen zijn immers niet langer interessant. Diversificatie houdt ons verder overeind. Terwijl we tot vorig jaar ook vijverbenodigdheden in ons assortiment hadden, zijn we recent gestart met delicatesse- producten, bloem om brood mee te bakken, patisserie, … dat loopt allemaal als een trein. We hebben tevens een koffiehoek in onze zaak geïnstalleerd met tafeltjes en stoelen. Sfeer en gezelligheid doen veel aan de winkelbeleving. En we hebben, na de sluiting van de laatste krantenwinkel en postkantoor in het dorp, ook een Post- en Lottopunt in de zaak gevestigd. Sindsdien kunnen klanten van tijd tot tijd meedoen aan grote speelpotten, georganiseerd door David en zijn team. 

Sociale media 

Goessens informeert en adviseert ook op digitale manier. Klanten kunnen zich inschrijven voor een 2-wekelijke nieuwsbrief vol seizoensgebonden tips en tricks. Op de website vind je ook informerende filmpjes en de dochter van David onderhoudt de facebook- en Instagrampagina’s. Er wordt ook geregeld een digitale folder doorgestuurd, opgesteld door de land overschrijdende sectorfederatie Garden Retail Services. GRS Retail is actief in Nederland (100 leden) en België (40 leden), organiseert beurzen voor haar leden, onderhandelt met leveranciers en regelt groepsaankopen waardoor de aankoopprijzen gedrukt kunnen worden. Met deze uitgebreide dienstverlening op het gebied van ondernemerschap, assortiment en communicatie ontzorgt GRS haar leden op een breed vlak. Tuincentra kunnen zo de focus hierdoor zelf volledig leggen op de bedrijfsvoering. “Wij blijven echter zelfstandig”, benadrukt David. “We zijn niet verplicht tot door GRS geregelde aankopen.” 

Corona 

De zaak heeft geen webshop, maar is onmiddellijk na de eerste lockdown, halfweg maart 2020, via facebook beginnen verkopen. “Toen we het nieuws hoorden dat we moesten sluiten, was er wel wat paniek”, vertelt David daarover. “Er zijn zelfs veel traantjes gevloeid. Maar je kan in zo’n situatie maar twee dingen doen. Of je blijft bij de pakken zitten, of je maakt er het beste van. Wij hebben meteen onze facebookpagina omgevormd tot online ver- koopplatform. Vanaf 30 euro deden we zelfs thuislevering in een straal van 15 kilometer. Wie trouwens vóór 12 uur ’s middags bestelde, kreeg diezelfde dag nog zijn aankopen thuis geleverd. We kregen bovendien héél veel steun en zelfs fysieke hulp van mensen uit de buurt, dat is het voordeel als je je klanten goed kent. In een klein dorp als het onze voel je ook de behoefte dat mensen elkaar willen helpen. Na de aankondiging van de tweede lockdown kregen we te horen dat we geen decoratiemateriaal mochten verkopen, omdat dit concurrentievervalsing kon zijn met andere winkels die wel dicht moesten gaan. We mochten wel nog online onze producten aan de man brengen. Wij zijn echt alles kwijtgeraakt, terwijl veel collega’s werkelijk niks verkocht hebben. Zonder overdrijven, ik ben sinds het begin van de tweede lockdown nog geen dag thuis geweest.” 

Workshops 

Klanten informeren en tegelijkertijd verwennen doet Tuincentrum Goessens tijdens haar regelmatig terugkerende workshops en ladies nights. “Tijdens zo’n ladies night nodig ik meestal zelfstandigen uit de streek uit die dan een standje met info over hun zaak bemannen”, vertelt David. “Schminksters, kapsters, bakkers, … iedereen is welkom. Het eerste jaar hadden we 350 inschrijvingen, het jaar erna al meteen 600. We voorzien ook hapjes en drankjes en iedereen keert huiswaarts met een goodie bag. Tijdens de workshops anderzijds leren we onze genodigden altijd iets aan en ze staan steeds in het teken van een bepaald thema. Nu mogen we door corona uiteraard geen workshops organiseren, maar we hebben DIY-boxen naar de deelnemers gestuurd en er een wedstrijd van gemaakt. In elke box zit een handleiding. De deelnemers moeten een foto van hun bloemstuk op onze facebookpagina op- laden. Dat was zo’n succes dat we eraan denken die boxen in het post-coronatijdperk te behouden.” 

Herindeling 

De zaak Goessens draait dus goed, maar dat wil niet zeggen dat David op zijn lauweren blijft rusten. Hij heeft recent de volledige inrichting van zijn zaak hertekend. De grote serre achteraan, die tussen kerst en nieuwjaar volledig werd heringericht met nieuwe rekken, een nieuw dak en een ruimer assortiment, wordt nu de hoofdingang. Bezoekers doorkruisen nu de ganse winkel voor ze aan de kassa komen. Hier en daar eindigt een gang niet bruusk, maar werden slim openingen gelaten waar je niet tussen kan, maar wel zicht hebt op wat er in de aanpalende gang te vinden valt. Een bloeiende zaak runnen zit hem soms in de details…

Deel dit bericht