Smiemans wint BTTV 2021 met tropische kas in botanische tuin Flora

Het technisch geavanceerde project voor de botanische tuin ‘Flora’ in Köln heeft de Benelux Trofee Thermisch Verzinken (BTTV) 2021 gewonnen in de categorie ‘Functioneel verzinken’. Uit de meer dan 70 inzendingen heeft de jury van Zeker Zink dit jaar 3 topprojecten bekroond die elk in hun categorie de mogelijkheden, de duurzaamheid en de zekerheid van thermisch verzinken alle eer aan doen.

In de categorie Thermisch verzinken heeft deze bijzondere glasconstructie van de 10 genomineerden de eerste prijs gekregen. De motivatie van de jury was: “Zowel vanuit technisch als vanuit esthetisch oogpunt een zeer geslaagd project dat de troeven van thermisch verzinkt staal optimaal benut.”

Dit vooruitstrevende ontwerp met grote getogen ronde spanten van het Duitse architectenbureau Königs heeft een totale oppervlakte van 3.000 m2. Het toepassen van een slimme ellipsvormige stalen constructie, direct onder het glasoppervlak zorgt voor zoveel mogelijk zonlicht en een minimale schaduwwerking. In de glasconstructie van Smiemans zit maar liefst 4.500 m2 speciaal extra licht-doorlatend isolatieglas. Dit alles is ideaal voor de bijzondere exotische planten in de enorme kas.

Doordat in het grootste gedeelte van de botanische tuin een tropisch regenwoudklimaat wordt nagebootst is de luchtvochtigheid erg hoog. Hiervoor moet de staalconstructie goed beschermd worden tegen corrosie. Daarom is er gekozen om de gehele staalconstructie te stralen en thermisch te verzinken met een optimale laagdikte, volgens opgave van de klant. De belangrijkste reden om het staal thermisch te verzinken is om het zo goed mogelijk te beschermen tegen o.a. roestvorming. Toch was het verzinken van de drie bogen, waarvan de hoogste maar liefst 18 meter is, een hele uitdaging.

Flora Botanischer Garten in Keulen is één van de belangrijkste botanische tuinen van Duitsland. De opdrachtgever voor dit project is de gemeente Köln. Smiemans Projecten is de bouwer van de glasconstructie, Ferros Staalbouw is de staalleverancier en Rotocoat heeft het verzinken van het staal verzorgd.

Deel dit bericht