STIHL Timbersports® Benelux kampioenschap 2022 in Biddinghuizen

Na twee jaar online events is het op zaterdag 17 september eindelijk weer zover: het STIHL Timbersports ® Benelux-kampioenschap kan terug live plaatsvinden. Op Groen Techniek Holland in Biddinghuizen kan je volop genieten van het beste wat competitief houthakken te bieden heeft.

Zeven Belgen en zeven Nederlanders strijden in zes disciplines om de titel van STIHL Timbersports® Benelux-kampioen. Bovendien bepalen de resultaten van het Benelux-kampioenschap ook welke atleten aan het wereldkampioenschap in Zweden zullen deelnemen.

Deelnemers

Huidig Benelux-kampioen Ben Terpstra’s grootste concurrenten zijn landgenoot Redmer Knol, de runner up van 2021, en Belg Koen Martens, drievoudig Beneluxkampioen.

Tijdens de Belgische kwalificatiewedstrijd stond Koen Martens namelijk op de eerste plaats. Het Belgische team wordt verder aangevuld met Robin CuvelierArnaud GoudsmedtFrançois LambregtsCédric FaymonvilleKoen Jacobs en Roel Ceyssens.

In de Nederlandse kwalificatiewedstrijden wedstrijden etaleerde Redmer Knol zijn excellente vorm en werd Ben Terpstra de runner up. Daarnast kwalificeerden zich ook nog Edwin DostEelco de BeerEugène GeerdersMartijn Harms en Mike Broekman. Laatstgenoemde komt over van de rookiecategorie.

Het publiek op GroenTechniekHolland mag live getuige zijn van deze spannende strijd. En dat allemaal op stand V12, naast de stand van STIHL (stand 9.02).

Programma

zaterdag 17 september 2022

10u00 Rookies- en dameswedstrijd

13u00 Benelux-kampioenschap

Locatie

GroenTechniek Holland

Spijkweg 30

8256 RJ Biddinghuizen, Nederland

Zes disciplines

STIHL TIMBERSPORTS® is een internationale extreme sportserie in competitief houthakken. De sporters concurreren in maximaal drie disciplines met de bijl en drie met de zaag tijdens de nationale en internationale houthakkerswedstrijden. Klassieke disciplines met de bijl omvatten Springboard, Underhand Chop en Standing Block Chop, terwijl rivalen tegen de klok zagen in Single Buck (handzaag), Stock Saw (standaard kettingzaag) en Hot Saw (afgestelde kettingzaag met maximaal 80 pk). Elke discipline is gebaseerd op traditioneel houthakkerswerk en simuleert het vellen of hakken van gevelde bomen. In al deze disciplines moeten de atleten niet alleen vaardigheid tonen in het omgaan met de uitrusting en het hout, maar ook hun kracht en uithoudingsvermogen demonstreren en tegelijk aantonen hoe precies ze die techniek beheersen.

Bij het eerste onderdeel van de bijldisciplines, de Underhand Chop, gaat het om het doorhakken van een stam langs twee kanten. Bij de Standing Block Chop wordt het vellen van een boom gesimuleerd. Een houtblok staat vast in een statief om deze vervolgens zo snel mogelijk door te hakken. De laatste bijldiscipline, Springboard, wordt ook wel de koningsdiscipline van de houthakkerssport genoemd. Bij dit onderdeel zijn twee opstapjes in een verticaal verankerd blok hout vastgemaakt. Het stuk hout dat aan de bovenkant is aangebracht, moet doorgehakt worden op een hoogte van 2,80 meter.

Bij de zaagdiscipline Stock Saw werken de atleten met de MS 661 STIHL kettingzaag. Daarbij moeten zo snel mogelijk twee schijven van een bepaalde dikte worden afgezaagd. In de tweede zaagdiscipline, Single Buck, zagen de atleten met een éénpersoonstrekzaag een schijf af. In de derde zaagdiscipline genaamd Hot Saw moeten ze zo snel mogelijk drie houten schijven met een bepaalde dikte afzagen. De uitdaging hierbij? Een goede beheersing van de meer dan 60 pk sterke kettingzaag.

Teamkampioenschap en trainingskamp

Tijdens het Benelux-kampioenschap wordt niet alleen de Benelux kampioen gekroond, maar ook wie het voor team België en team Nederland mag opnemen tijdens het Teamwereldkampioenschap. ​ Daar vaardigt ieder deelnemend land hun vier beste atleten af om in een estafette race opeenvolgend vier disciplines af te werken. Alle atleten die STIHL Timbersports® beoefenen, zijn getrainde sporters. Er is een sterke focus op het ontwikkelen en trainen van atleten via trainingskampen en wedstrijden. Zo kunnen beginners een solide basis leggen en een sportieve toekomst tegemoet gaan.

Dames en rookies

Dit jaar verschijnen opnieuw dames en rookies op het podium. In de dameswedstrijd nemen 2 Nederlandse dames het op tegen 4 buitenlandse deelneemsters, 2 uit het Verenigd Koninkrijk en 2 uit Duitsland. Waar de Nederlandse Monique Versaevel haar wedstrijddebut maakt, heeft Benelux-kampioene Kim de Beer al heel wat ervaring. Ze nemen het op tegen Alrun Uebing en Nadine Münzenmaier uit Duitsland en Zoe Penlington en Justine Narusa uit het Verenigd Koninkrijk.

De rookiewedstijd wordt een tweestrijd tussen de Belgische rookie Kamiel Van Raemdonck de Engelse rookie Jack Morris. Eerste podiumervaringen zijn belangrijk voor rookies ter voorbereiding van het grote werk dat hen op latere leeftijd te wachten staat.

Meer weten over het bedrijf

Deel dit bericht