Toch Nederlandse paasbloemen voor de Paus

Fotocredit: VidiPhoto

Bloemenarrangeur Piet van der Burg selecteert bij een kwekerij in Berkel en Rodenrijs (ZH) samen met Debbie Olsthoorn van het collectief van Nederlandse anthuriumkwekers de bloemen voor de paasviering op het Sint Pietersplein. Als hoofdbloem is gekozen voor anthurium met de kenmerkende hartvormige bloem. De kleurstelling is paars, roze en wit aangevuld met gele accenten. Voor het eerst sinds de uitbraak van de pandemie vindt de paasviering in Rome weer plaats met publiek.

Eind januari leek het erop dat met Pasen, na een traditie van 35 jaar,  geen Nederlandse bloemenpracht in Vaticaanstad zou komen door het wegvallen van sponsoren. Leden van de Friezenkerk in Rome kwamen onder leiding van UNESCO-ambassadeur Hans Hoogeveen en John Bakker van het bisdom Rotterdam in actie, zodat er dit jaar toch een spectaculaire Nederlandse bloemenzee het ‘Urbi et Orbi’ zal opluisteren. Van der Burg is gevraagd om als hoofdarrangeur de decoraties te verzorgen en zal begin volgende week met een team van 12 bloemenarrangeurs afreizen naar Rome. De anthuriumkwekers stellen belangeloos 1500 stelen en 400 planten ter beschikking.

Piet van der Burg: “We zijn erg dankbaar dat de Nederlandse anthuriumkwekers medewerking verlenen aan dit project. Behalve de mooie kleuren en vormen is anthurium een ideaal product. Door de sterke stelen zijn ze eenvoudig toe te passen in bloemdecoraties, bovendien zijn ze goed houdbaar en combineren ze prachtig met andere paasbloemen zoals Hydrangea, Prunus, Delphinium en Forsythia. Daarnaast kun je optimaal variëren in steellengte, kleur en bloemgrootte.”

Debbie Olsthoorn: “Wij zijn zeer vereerd dat dit jaar anthuriums de hoofdbloemen zijn bij de paasviering en zijn benieuwd hoe het er op TV uit komt te zien. Wat ons betreft, voelt het heel natuurlijk om met de hartvormige bloemen een liefdevolle boodschap naar de hele wereld over te brengen.”

John Bakker: “De bloemengeste uit Nederland aan de paus in Rome is te bijzonder om geen verdere voortgang te geven. Vandaar dat wij onze schouders eronder gezet hebben.”

Het is dit jaar extra spannend of paus Franciscus tijdens het uitspreken van de paaszegen Nederland speciaal bedankt voor de bloemen.

Deel dit bericht