Tuinbranche Nederland wil verkoop vanaf buitenterreinen

Met het ‘winkelen op afspraak’ vanaf 3 maart biedt het kabinet aan tuincentra geen enkele verruiming op de huidige mogelijkheid van click & collect. Namens alle tuincentra, tuinketens en hun toeleveranciers doet Tuinbranche Nederland een dringende oproep om sneller een ruimere openstelling toe te staan. Eerst alleen op de buitenterreinen!

Tuincentra zijn nu gesloten; alleen bloemenverkoop buiten is toegestaan. Voor planten, bloembollen en andere producten geldt bestellen en na minimaal vier uur afhalen. De branche wenst per 3 maart ‘normale verkoop’ van planten en bijbehorende producten vanaf buitenterreinen of vanuit koude-kassen. Ieder tuincentrum heeft een buitenterrein of koude kas waar de tuinplanten gewoon altijd al staan. Net zoals op de markt.

Geen oplossing

“De overheid geeft al aan dat ‘winkelen op afspraak’ met name voor kleinere winkels uitkomst kan bieden. Bij tuincentra varieert het winkeloppervlak van 3.000 tot ruim 15.000 m2. Dan is twee klanten tegelijkertijd in de winkel echt géén oplossing. Het gaat ook voorbij aan de grote buitenafdelingen bij tuincentra”, zegt Frank van der Heide, directeur van Tuinbranche Nederland. De komende weken is het ‘plantseizoen’; (tuin)planten zijn klaar voor verkoop. Zonder afdoende verkooplocaties, is dit versproduct weg te gooien.

Per klant 40 m2

In buitenafdelingen is prima 40 m2 per klant aan te houden. Die ruimte is vanaf 17 maart, want dan begint het voorjaar echt, ook te hanteren voor de hele winkel. Van der Heide: “Hier horen verdere richtlijnen bij en strikte handhaving op de maatregelen. Tuincentra kunnen hierover in overleg treden met bijvoorbeeld de gemeente. We zien uiteraard de noodzaak om met elkaar het corona-virus onder de duim te krijgen. Dat we met elkaar veiligheid en gezondheid heel goed in ogenschouw moeten houden is evident. Daarom willen we stapsgewijs verder open.”

Deel dit bericht