Zware tegenslag doet Dadico niet de das om

Het is een triest verhaal met een positieve wending, het verhaal van Hilde De Saer van Tuincentrum Dadico in Nevele (Oost-Vlaanderen). Haar man is de zaak opgestart, en had ook de juiste opleiding en kennis in huis om er een bloeiende zaak van te maken. Maar toen hij door een zwaar accident plots 100% werkonbekwaam werd verklaard, stond Hilde er alleen voor…

Tekst: Dimitri van Moerkercke

Bomen en planten
Tuincentrum Dadico werd opgericht door Peter Coussens. Sinds zijn prille jeugd is hij bezeten door het kweken van bomen en planten. Peter heeft een opleiding tuinarchitectuur op zak, begon als zelfstandige in bijberoep, startte in 1992 een eigen plantenkwekerij op maar vond die al snel te klein en mogelijkheden om uit te breiden waren er niet. In 2000 besliste hij, samen met zijn vrouw Hilde De Saer, een grotere lap grond aan de rand van de gemeente, vlak naast de autosnelweg E40 tussen Gent en Oostende, op te kopen. Dat stukje grond was op dat moment echter een complete woestenij. Niemand uit de buurt begreep zijn beslissing, maar Peter zag geen problemen en na veel zwoegen en ploeteren verrees plantencentrum Dadico uit de grond. Vandaag is Dadico een prachtig plantenrijk met 6.500 m² containerteelt en 2 hectare volle grond.

Zwaar fietsongeval
In het begin ging Peter bij mensen thuis de tuin aanleggen en onderhouden en stond Hilde in de zaak. Rond 2016 begonnen zonen David en Dieter mee te helpen in de zaak, maar in datzelfde jaar sloeg het noodlot bijzonder grimmig toe. Tijdens een fietstochtje met een groepje wielertoeristen kwam Peter zwaar ten val, waarbij hij een hersentrauma opliep. Hij werd 100% werkonbekwaam verklaard. Vandaag gaat het al wat beter, maar hij heeft nog dagelijks hoofdpijn en is bijgevolg ook niet meer actief in de zaak. Na het ongeval wist Hilde niet goed wat doen. Zou ze Dadico verkopen of alleen verder doen? Per slot van rekening was het Peter die de kennis en de opleiding had, en hij viel uit. Hilde heeft er zich al doende ook vertrouwd mee gemaakt, maar David en Dieter hebben minder ‘aanleg’. Zij zijn vooral actief met Dadiplay, een tweede zaak die de familie in 2007 gestart is (bij Dadiplay kunnen bijvoorbeeld gemeentes of scholen terecht voor de totaalinrichting van hun speeltuin), met de administratie en het onderhouden van de sociale media en de communicatie met de klanten.

Gereduceerd aanbod
Hilde nam de moedige beslissing om verder te gaan, maar wel met een gereduceerd aanbod. Ze zou zich enkel focussen op buitenplanten en op bestellingen. Waarom zou ze überhaupt ook niet doorzetten? Toen corona toesloeg, begonnen mensen ineens meer en meer in de tuin te werken. Dus Dadico zou gerust nog een rooskleurige toekomst tegemoet kunnen gaan. Waar ze wel een lijn onder trok, was eigen kweek en bloemen: met die twee categorieën werd noodgedwongen gestopt. Hilde verkoopt nu enkel nog buitenplanten en werkt daarvoor samen met verschillende kwekers, waaronder Luc Yde uit Wingene die haar jaarlijks alle sierplanten en -struiken en bodembedekkers aanlevert. Hulp krijgt ze dus van haar zonen, van Sasha, de vriendin van Dieter, en in de lente en zomer van enkele extra vakantiejobbers.

Steun van klanten
Maar wat Hilde vooral motiveerde om de moed niet te laten zakken, waren de vele reacties van klanten die het jammer zouden vinden indien ze toch de stekker uit het stopcontact zou trekken. Die klanten helpen, adviseren, of er gewoon een praatje mee slaan, dat drijft de vrouw. De kennis over planten, grassen en bomen heeft ze met vallen en opstaan opgedaan; maar ze is van nature een joviaal, extravert en behulpzaam persoon. Voldoende eigenschappen die ervoor zorgen dat de klanten hier graag terugkomen. Want Hilde geeft altijd meer dan voldoende tekst en uitleg. Voor haar is de zaak openhouden ook een kwestie van persoonlijk overleven, haar eigen sociale contact onderhouden en voortdurend bezig blijven. Luisteren naar de klanten, vragen stellen en zelf enthousiast uitleg geven, dat zijn Hildes grootste kwaliteiten.

Exclusief buitenplanten
Hilde heeft het meest courante plantenassortiment in huis. Haar publiek kan ter plaatse kopen, of online bestellen. Wie op maandag online een plantje bestelt, kan die op zaterdag al ophalen. Wie naar haar zaak komt, weet ook meestal op voorhand wat hij of zij wil. Dat is het verschil met het publiek dat naar een meer gangbaar tuincentrum gaat, waar al wat meer gesnuisterd wordt en impulsaankopen meer voorkomen. Dat is bij Hilde niet het geval. Wie hier parkeert, weet wat hij/zij wil. Door het ruige en natte weer in het najaar, is het aanbod uiteraard een pak beperkter dan in de lente en de zomer. Vandaag kan je bij Dadico nog terecht voor siergrassen en een ruim assortiment sierplanten zoals buddleja’s, rododendrons, azalea’s, hortensia’s en meer. De planten blijven buiten, ook ’s winters. Wie dus nu langsgaat en een plantje koopt, mag er zeker van zijn dat die winterhard is. Als het plots hard gaat vriezen, vanaf -5°C, worden de planten afgedekt met een vliesdoek, want ze staan immers bovengronds. Bij de klant thuis is dit natuurlijk niet nodig, want dan wordt de plant in de grond gestopt. Hetgeen in de zomer niet verkocht raakt, wordt in 3-liter-potten gestopt. Tegen de volgende lente heeft Hilde nieuwe, schone, grote struiken in haar aanbod. Zo raakt ook niks verloren. De focus ligt dus exclusief op buitenplanten, en dat zie je tegenwoordig niet al te veel meer. Wie trouwens een boompje of plantje koopt, gaat meestal niet naar huis zonder aangepaste potgrond, meststof en binddraad. Het is niet Hildes bedoeling om te verkopen omwille van de extra inkomsten, maar wel om de klant te overtuigen van hoe hij zo lang mogelijk van zijn aankoop kan genieten. En daar hoort uiteraard de juiste grond en meststof bij. Bij Dadico ligt het accent ook op het milieuvriendelijk telen van de planten, wat al gauw extra inspanning en investering vraagt: al het regenwater en gietwater wordt opgevangen in een vijver en hergebruikt. Zo gaan de mest- en sproeistoffen niet verloren en wordt de grond niet nodeloos belast.

www.dadico.be

Deel dit bericht