Serre red: de hightech onderzoekskas van Wageningen University & Research

Nederland heeft er een nieuwe internationaal toonaangevende onderzoeks- en onderwijsfaciliteit bij gekregen. In Serre Red, een recent opgeleverde hightech onderzoekskas van Wageningen University & Research (WUR), kunnen wetenschappers op het hoogste veiligheidsniveau fundamenteel onderzoek doen naar plantenziekten door virussen, bacteriën, schimmels en genetische modificatie. Serre Red is gevestigd op de WUR-campus en is uniek in de wereld vanwege zijn omvang en veiligheidsvoorzieningen. DeTuinMarkt nam een virtuele tour om de geheimen van deze enorme, innovatieve en gloednieuwe kas te ontdekken.

Tekst: Belinda Limani

Serre Red is een elektrisch aangevoerde kas die geen gebruik maakt van fossiele brandstoffen. De onderzoeksfaciliteit is wereldwijd uniek vanwege de grootte (4.000 m²) en compartimentering. Elk van de 67 compartimenten is uitgerust met individuele klimaatbeheersing, luchtfiltratie en toegangssloten. Omdat de kas zo steriel mogelijk gehouden moet worden, is een echt bezoek niet mogelijk. Daarom heeft WUR een uitgebreide virtuele tour ontwikkeld waarmee de kas toch van binnen kan worden bekeken. Onderweg ontmoet men verschillende wetenschappers die door middel van een video uitleggen wat voor werk ze in de kas doen.

Survival of the fittest
De eerste onderzoeker die we tegenkomen is senior onderzoeker dr. Harold. Hij is bezig met onderzoek naar bananen. “Vroeger was de banaan zoals we die kenden eigenlijk een andere soort banaan. Gekweekt in Zuid-Amerika, heeft het een bepaalde schimmel niet overleefd. Daarom is er een nieuwe bananensoort die we tegenwoordig in de supermarkten zien”, zegt Meijer. In de kas worden de verschillende bananenrassen onderzocht op ziekten en schimmels, om zo de beste bananensoort te telen die resistent is tegen deze kwalen.


Veiligheid waarborgen
Verderop in het complex werkt onderzoekstechnicus Petra van Bekkum met planten die onder quarantaineomstandigheden worden gekweekt. Hier onderzoeken zij en haar collega’s hoe ziektes zich door de plant verspreiden en welke planten de boosdoeners zijn. Met verstelbare licht-, temperatuur- en vochtigheidsinstellingen biedt de kas uitstekende voorwaarden voor het uitvoeren van quarantaineonderzoek. “In Nederland hebben we veel import en export van planten”, zegt dr. Peter Bonants, senior onderzoeker op hetzelfde project. “We moeten onderzoek doen om de import en export van deze goederen veilig te stellen.”

Veelzijdige faciliteit
Pauline Sanderson is de kasverzorgster. “De kas is gebouwd met het oog op biologische veiligheid, maar ik denk dat het een aantal esthetische eigenschappen heeft die het een prettige werkplek maken”, zegt Sanderson. Ook Prof. Dr. Yuling Bai is onder de indruk van de kas. Bai doet onderzoek naar een van de meest geconsumeerde groenten ter wereld: de tomaat. Ze bestudeert specifieke bacteriële, virale en schimmelziekten. “Ik kan het hele jaar door mijn onderzoek doen”, zegt ze. “Dat is een luxe die ik heb in Serre Red.”

De uitdaging van de eeuw
“We staan voor grote uitdagingen in de wereld”, verklaart Ernst van den Ende, directeur van de Plant Sciences Group van WUR. “We moeten de wereld en de steeds groeiende bevolking voeden, maar we moeten dat op een duurzame manier doen. Hiervoor hebben we een
oplossing nodig die voortkomt uit fundamentele plantenwetenschappen. Voor plantenwetenschappen hebben we goede faciliteiten nodig om onderzoek te kunnen doen. Serre Red is een van de faciliteiten die dat mogelijk maakt.”

Deel dit bericht