Aalsmeerse tuinbouwprojecten, van Afrika tot Amerika
Bosman Van Zaal is een van de meest succesvolle kassenbouwbedrijven ter wereld. Bij dit turnkey-bedrijf uit Aalsmeer weten ze alles over duurzame en slimme teeltsystemen. Ze houden zich bezig met sierteelt, groenteteelt en farmacie. Hun bijzondere projecten zijn over alle continenten verspreid.
Al 100 jaar succesvol
Bosman bestaat al 100 jaar als kassenbedrijf in Aalsmeer. In de bloemenhoofdstad van het land beginnen zij met het maken van kassen voor de Nederlandse sierteelt. In 2014 wordt het bedrijf samengevoegd met Van Zaal. Frans van Zaal is op dat moment dé specialist op het gebied van klimaat en logistieke teeltsystemen en ook zeer actief in het buitenland. Zo ontstaat het huidige Bosman Van Zaal, dat wereldwijd bekend staat om haar hoogwaardige kassen en duurzame teeltsystemen.
Tekst: Janneke van Boven
Specialist in turnkey-projecten
Wat maakt dat Bosman Van Zaal zo succesvol is? We vroegen het aan Maxime van der Laarse: “Wij doen alles in-house. Alle disciplines, van logistiek tot water en elektra of software, verzorgen we zelf. Hierdoor houden we het project overzichtelijk en de lijntjes kort. En de jarenlange ervaring helpt natuurlijk ook mee.” De meeste tuinbouwprojecten van Bosman Van Zaal zijn turnkey. Dit betekent dat ze al het werk op zich nemen: van ontwerp, tot uitvoering en onderhoud achteraf. Dit alles wel in overleg met de klant natuurlijk. “We blijven wel flexibel”, aldus Van der Laarse. “Werkt een klant bijvoorbeeld al jaren samen met een bepaalde specialist op het gebied van elektra, dan willen we daar wel rekening mee houden.”
Innovatie & duurzaamheid
De land- en tuinbouwsector loopt voorop als het gaat om duurzaamheid. Dit moet ook wel, want klimaatverandering merk je als kweker meteen. Daarom is Bosman Van Zaal continu bezig met het vinden van slimme duurzame oplossingen. Van der Laarse: “Telen in een kas of met een logistiek systeem is sowieso al duurzamer dan op een open veld. Met softwaresystemen kunnen we de kas optimaliseren. Zo gaan we verspilling van onder andere water en energie tegen. Daarnaast geven we advies, bijvoorbeeld over ondergrondse warmteopslag of over het gebruik van zonnepanelen. Deze oplossingen bieden we vervolgens ook aan. Ons eigen kantoor is inmiddels ook helemaal verduurzaamd.”
Sierteelt, farmacie en voeding
De kassen van Bosman Van Zaal worden wereldwijd gebruikt voor bijzondere projecten. Zo is in Canada een turnkey-kas gebruikt voor het ontwikkelen van een coronavaccin. En op de campus van Universiteit Wageningen staat een quarantainekas voor onderzoek. “Dit soort projecten zijn echt een gave uitdaging, omdat er niets aan het toeval overgelaten mag worden”, aldus Van der Laarse.
Daarnaast richten ze zich in Nederland en daarbuiten ook op kassen voor de groenteteelt. Van der Laarse: “We hebben als voordeel dat we ons niet alleen richten op innovatie, maar ook al 100 jaar aan kennis en ervaring hebben.” Zo hebben ze recent een succesvol slaproject in Noord-Holland kunnen neerzetten met vertical farming, oftewel: een groeikamer met meerdere lagen. Maar ook kassenbouw voor de sierteelt zal altijd een belangrijk onderdeel blijven van Bosman Van Zaal. •
![](https://www.petsgreenbusiness.nl/wp-content/uploads/2021/08/df.png)
Deel dit bericht