Groencentrum Plantion, paradijs voor ‘groene wederverkopers’

Ooit begonnen in een oude bouwkeet bij de bloemenveiling in Vleuten en inmiddels uitgegroeid tot een grote, goed verzorgde plek waar allerlei soorten groen te koop zijn voor ondernemers in de groensector: dat is het Groencentrum van Plantion in Ede.

Tekst: Kees Jansen

Plantion: niet alleen winst is belangrijk
Plantion is een bruisende marktplaats voor bloemisten, hoveniers en detaillisten, compleet met een groothandel en het Groencentrum. Ook is er een digitale marktplaats. Plantion is een coöperatie en eigendom van circa 275 kwekers van bloemen en planten. De website meldt: ‘De coöperatieve rechtsvorm geeft ons bedrijf een eigen dynamiek en een bijzondere missie. De doelstelling is niet zoveel mogelijk winst maken’, maar ‘het verhandelen van de producten van onze leden op een verantwoorde manier tegen een acceptabele prijs.’

Paul Heijmink (58) is hoofd van het Groencentrum. “We zijn 22 jaar geleden gestart als een aanvulling op het klokkopen, maar meteen vanaf het begin waren het voornamelijk hoveniers die bij ons kochten. In Vleuten was dat destijds 95 procent, nu is zo’n 60 procent hovenier. De overige 40 procent bestaat uit bloemisten en voornamelijk ongebonden tuincentra.”

Dynamisch
Plantion – ontstaan uit een fusie van de bloemenveilingen van Vleuten en Bemmel – is sinds 2010 in Ede gevestigd, vlak bij de snelwegen A30 en A12. “Sinds we hier zitten, zijn er steeds meer klokkopers gekomen die ook hier hun groen aanschaffen. Als de prijzen op de klok hoog zijn, merken we het hier meteen”, zegt Heijmink. “Dat dynamische maakt werken hier erg leuk.”
De aangeboden vaste planten, bomen en heesters zijn afkomstig van kwekers uit het hele land. “We verkopen voor het grootste deel in consignatie. Dat betekent dat de kwekers hun koopwaar hier zetten en wij het voor ze verkopen. Maar om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen, kopen we meer en meer zelf in. Dat doen we het liefst bij de kwekers die hier hun producten al neerzetten.”

Goede relatie
Het hoofd van het Groencentrum hecht waarde aan een goede, langdurige relatie met leveranciers en klanten. “Als iemand die hier nooit koopt ineens alles van één soort wil kopen, terwijl ik weet dat ik vaste klanten heb die daar ook belangstelling voor hebben, bel ik hen eerst om te vragen of zij ze willen hebben.”
Zoals gezegd is kopen bij het centrum alleen mogelijk voor ‘groene wederverkopers’. “Als ze dat niet zijn, verwijs ik ze door naar de hoveniers of tuincentra die hier klant zijn.” Nieuwe kopers moeten zich eerst inschrijven voordat ze hun eerste spullen kunnen aanschaffen.
Het is ook in het Groencentrum van Plantion goed te merken dat Nederlanders meer op huis zijn aangewezen dan voor de coronacrisis. “Het is een gekkenhuis, het is de laatste maanden hartstikke druk”, zegt Heijmink. Hardlopers in het assortiment zijn momenteel taxus en Portugese laurier. “Het lijkt wel of iedereen die wil hebben.”

Vakantiegevoel
Heijmink merkt ook een toegenomen belangstelling voor exoten als olijven en palmbomen. “Mensen houden er al rekening mee dat ze niet op vakantie kunnen en “Sommige kwekers brengen wel twee tot drie keer in de week nieuwe verkoopvoorraad naar het Groencentrum van Plantion in Ede.” willen toch wat van die sfeer in de tuin. Of ze willen dat gevoel van de vorige vakanties behouden.”
De kopers komen soms in de combinatie met de klok- verkoop ’s ochtends vroeg of gaan speciaal naar het centrum om uit te zoeken. “We zien ook een groeiende groep die per e-mail bestelt. Eigenlijk zijn we van origine een cash and carry, maar de behoefte aan bestellen groeit. Daarom spelen we daarop in. Ongeveer veertig procent van de omzet komt nu uit bestellingen. Als kopers die komen afhalen, zien ze vaak hier ook nog producten die ze ter plekke erbij kopen.”

Transport
Een klein deel laat de bestelde bomen, vaste planten en heesters door het Groencentrum verzenden. Heijmink: “Soms regelen we het transport voor ze, vervoeren doen we niet zelf. De cash and carry-formule is voor ons makkelijker, maar we zien dat de afnemers om meer vragen.” Bij het centrum werken vier mensen; drie commerciëlen en een collega voor de logistieke zaken. Volgens Heijmink is het met name op dinsdagen en donderdagen druk. Dat zijn daarom ook de dagen dat het Groencentrum van 7.00 tot 20.00 uur geopend is. Op andere weekdagen is dat van 7.00 tot 16.00 uur.

In het voorjaar is de drukte het grootst. “Half juni wordt het hier rustiger, waarna het in september weer aantrekt. Eind oktober is er weer een piek en dan is het wachten tot de eerste weken van december voor de verkoop van gezaagde kerstbomen. Er worden daar vele honderden van verkocht. Niet alles komt hier te staan, dat zou ook niet kunnen.” 

Vandaag bestellen, binnen enkele dagen afhalen
Het Groencentrum heeft een overdekte kas van 500 vierkante meter voor kwetsbare producten en een buitenterrein van 15.000 vierkante meter. Het ruime aanbod van bomen, heesters en vaste planten in het Groencentrum is afkomstig van meer dan 75 kwekers uit heel Nederland. Wie vandaag de beplantingslijst aanlevert, kan de bestelling binnen enkele dagen in Ede afhalen.

Meer informatie www.plantion.nl

Deel dit bericht