Lensen Hoveniers: vakmensen met groene vingers die zorgen voor elke tuin

Hoewel er gerust veel geld en tijd wordt geïnvesteerd in een droomhuis of verbouwing, wordt vaak pas aan het einde nagedacht over de tuinaanleg. Dat is jammer, want vroeg een goed hoveniersbedrijf in de arm nemen, scheelt gepieker en uiteindelijk ook tijd en geld. Het professionele bedrijf Lensen Hoveniers ontwerpt, realiseert en onderhoudt al jaren de mooiste tuinen. Het is gehuisvest in de voormalige gemeentekwekerij van Oosterbeek, op een inspirerende plek midden in het bos. We spraken met Monique Lensen over het hoveniersbedrijf en over vakkundig tuinonderhoud.

Tekst: Harrie Linssen Foto’s: Lensen Hoveniers

Structuur
“De aanleg van een tuin vereist een goed en gestructureerd plan. Voor hoe een tuin moet zijn bij de oplevering, maar eigenlijk nog veel belangrijker, ook daarna. De beschikbare ruimte, de omgeving en de wensen van een klant worden in kaart gebracht. Dat betekent goede vragen stellen over waar de tuin aan moet voldoen. We luisteren goed om aspecten naar voren te brengen die van belang zijn, zoals de samenhang tussen planten, seizoenen en onderhoud. Of een tuin nou klein of groot is, elke tuin vraagt om een goede indeling en voldoende aandacht.

Nadat de wensen en de ruimte bekend zijn, gaan we aan de slag om met onze knowhow en de nodige creativiteit het idee van de klant te verwezenlijken. We maken een passend ontwerp, zodat duidelijk wordt hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Hierna gaat ons gekwalificeerde team van buitenmedewerkers aan de slag. Zij zijn gespecialiseerd in het aanleggen en onderhouden van tuinen en beschikken over de juiste apparatuur en machines. En dat doen ze met veel plezier en toewijding. We zijn met recht trots op onze mensen die steeds met liefde voor hun vak, gemotiveerd en enthousiast op pad gaan om te komen tot het afgesproken eindresultaat, een prachtige tuin!”

Wat mooi is…
Als een tuin is opgeleverd, begint er een nieuwe fase. In het ontwerp worden daarom niet alleen originele tuinideeën, maar ook een efficiënte manier van onderhoud opgenomen. De indeling, soorten aanplant en seizoensinvloeden hebben hun weerslag op het onderhoud. Monique: “Een tuin aanleggen is mooi en boeiend om te doen, maar die tuin daarna onderhouden is zeker zo belangrijk. Als je lang wilt blijven genieten van je tuin, zorg dan dat op het juiste moment het juiste tuinonderhoud wordt uitgevoerd. De tuin is het aangezicht van een woning en/of een bedrijf, een visitekaartje. Dus wil je er ook zeker van zijn dat deze netjes is. Een auto probeer je ook zo lang mogelijk mooi te houden door hem regelmatig te wassen en een beurt te geven. Dan heb je er het langst plezier van. Zo werkt dat ook bij een tuin, alleen heb je hier te maken met de natuur die continu verandert. Daar moet je op inspelen. We zijn ook afhankelijk van weersinvloeden. De afgelopen jaren kregen we te maken met extremen in het weer. Met twee warme zomers zagen we bijvoorbeeld veel uitval van Rhododendrons. Omdat een tuin goed bewateren belangrijk is, kan hier bij de aanleg rekening worden gehouden door bijvoorbeeld druppelslangen tussen de nieuwe beplanting te leggen.”

Invloed corona
“Sinds COVID-19 merken we dat mensen zich meer realiseren hoe belangrijk een tuin is. Er werd dan ook duidelijk meer geïnvesteerd in een mooie eigen tuin. Hoewel men graag gebruikmaakt van verharding, is een goed advies hier op z’n plaats. Afgezien van het feit dat verharding de wateropname in de bodem verhindert en de riolen overbelast, maken we mensen erop attent dat een tuin ook moet bestaan uit voldoende levend materiaal. Van een plant die groeit en bloeit word je vrolijk, van een ‘dode’ kei niet. Een juiste balans tussen levend groen en bestrating is dus een belangrijke voorwaarde voor een tuin waar je je in thuis kunt voelen.”

Onkruid
“Over onderhoud in relatie tot onkruid kunnen we eigenlijk heel kort zijn. Overal groeit onkruid, dus helemaal niets doen in een tuin is sowieso geen optie. Zelfs een oprit van alleen klinkers vraagt om het verwijderen van onkruid. Onkruidbestrijding is trouwens maar een deel van het onderhoud. Afhankelijk van de wensen en behoeften van tuinbezitters zijn er verschillende mogelijkheden om door ons bedrijf passend onderhoud te laten uitvoeren.”

Passend tuinonderhoud, de mogelijkheden:
“Een eenmalige tuinonderhoudsbeurt is geschikt voor de tuinbezitter die zelf graag in de tuin werkt, maar een klus moet doen die hij of zij zelf niet kan uitvoeren vanwege het ontbreken van tijd of het juiste materiaal. Denk hierbij aan het snoeien van een hoge haag, of het vervangen van een dode buxus door nieuwe beplanting.

Jaarlijks tuinonderhoud is geschikt voor tuinbezitters die het tuinonderhoud zelf bijhouden, maar die elk jaar een tuinbeurt laten uitvoeren om bijvoorbeeld in het voorjaar het gazon te verticuteren, te bemesten en om bij te zaaien. Of juist een ‘najaarsbeurt’, zoals elk jaar het talud in de achtertuin snoeien.
Periodiek tuinonderhoud is geschikt voor de tuinbezitter die meerdere keren per jaar tuinonderhoud laat uitvoeren. Denk hierbij aan ouderen die graag in hun huis willen blijven wonen, maar voor wie het zware tuinwerk te veel is. Het tuinonderhoud wordt daarop afgestemd. Ook het periodiek uitvoeren van tuinonderhoud rondom een bedrijfspand is mogelijk.
Een onderhoudsabonnement is een vorm die veel voorkomt, met name bij bedrijven, de overheid, appartementencomplexen en hotels, maar zeker ook bij particulieren. Bij een tuinabonnement wordt er van maart tot en met december maandelijks tuinonderhoud uitgevoerd. ‘Een juiste balans tussen levend groen en bestrating is dus een belangrijke voorwaarde voor een tuin waar je je in thuis kunt voelen’

De ene keer lang, de andere keer kort, afhankelijk van de tijd van het jaar. Onze professionals verrichten het tuinwerk, kennen de tuin goed en hebben vaak een relatie opgebouwd met de tuinbezitter, wat vertrouwen geeft. Dit abonnement heeft veel voordelen, het wordt automatisch in de planning opgenomen volgens een onderhoudsschema en we nemen tijdig contact op met de tuinbezitter. Echte ontzorging dus.

Een maaiabonnement is zeer geschikt voor iedere tuinbezitter die zelf niet de mogelijkheid heeft om het (grote) gazon te maaien. Een strak gemaaid gazon geeft de tuin een mooie en nette uitstraling. Vanaf april tot oktober kan het gazon wekelijks of tweewekelijks worden gemaaid. We maaien ook veel gazons in tuinen van oudere particuliere klanten voor wie dat werk te zwaar is geworden.”

Procedure aanvraag voor tuinonderhoud
“Bij een tuinonderhoudsaanvraag vragen we, afhankelijk van de locatie, om ons enkele tuinfoto’s te sturen, zodat we een beeld krijgen van de huidige toestand van de tuin. Zo nodig komt meewerkend voorman Boy Goedhart, die al jaren bij ons werkzaam is, vrijblijvend langs. Door zijn jarenlange ervaring in het tuinonderhoud kan hij goed inschatten wat er moet gebeuren, hoeveel tijd nodig is voor de werkzaamheden en wat de kosten zijn. Na goedkeuring van het voorstel zorgen wij dat de afgesproken tuinwerkzaamheden worden ingepland en uitgevoerd.”

Toekomst
Monique ziet de toekomst zonnig in. “We zien een toenemende behoefte om tuinwerkzaamheden uit te besteden. Bij Lensen Hoveniers is men voor iedere denkbare situatie aan het juiste adres, en afspraken worden altijd nagekomen. Het is dan ook niet vreemd dat er dagelijks zes busen met onze ervaren en enthousiaste hoveniers op pad gaan, op weg naar particulieren, bedrijven, verenigingen van eigenaren, woon-zorgcomplexen en hotels. We zeggen niet voor niets: Lensen Hoveniers, de vakbekwame tuinprofessionals hebben aanleg voor uw tuin!” 

Lensen Hoveniers, Sandersweg 4,
6862 BX Oosterbeek, Tel: 026 33 33 134, info@lensenhoveniers.nl

Deel dit bericht