Nederlander Redmer Knol wint het STIHL Timbersports® Benelux kampioenschap 2022

Oranje boven op het STIHL Timbersports® Benelux kampioenschap 2022

Redmer Knol uit Nederland pakt zijn eerste STIHL Timbersports® Benelux titel en verzekert zich meteen van een ticket naar het WK in Göteborg op 29 oktober 2022. Ook runner up Koen Martens kwalificeert zich rechtstreeks voor het WK.

Op basis van voorafgaande kwalificatiewedstrijden streden dit jaar 7 Belgen en 7 Nederlanders om de Benelux titel. Gewapend met kettingzaag en bijl gingen ze de uitdaging aan om in de 6 disciplines om het snelst door hun houtblok te geraken. Na een uiterst spannende strijd in 6 loodzware disciplines ging Redmer Knol met de hoofdprijs lopen. Zowel hij als runner up Koen Martens kwalificeerden zich voor het WK in Göteborg op 29 oktober 2022. Benelux kampioen van 2021 Ben Terpstra werd met een eveneens knappe prestatie derde. ​

STIHL Timbersports® was voor het eerst in twee jaar te bewonderen voor een live publiek, deze keer op Groen Techniek Holland te Biddinghuizen. Ondanks het sombere weer zetten de STIHL Timbersports® atleten mooie prestaties neer. De stralende zon werd afgewisseld met een regenbui en toverde een regenboog om het kampioenschap in stijl te starten. Geen pot met goud aan het einde, maar een prachtige trofee. Redmer Knol toonde dat hij uit het juiste hout gesneden is en werd na een spannende ontknoping Benelux kampioen.

Wedstrijdverloop

In ronde 1 stonden de Stock Saw, Underhand Chop en Standing Block Chop op het programma voor alle sporters. Koen Martens won de Standing Block Chop met een uitstekende tijd van exact 20 seconden. Mike Broekman genoot van een schitterend debuut en verbrak meerdere persoonlijke records. Hij plaatste zich namelijk meteen voor de tweede ronde. Ook Redmer Knol kon zichzelf overtreffen. De Nederlanders namen al snel de bovenhand: driemalig Benelux kampioen Koen Martens en Robin Cuvelier moesten het als enige Belgen opnemen tegen 6 Nederlandse medesporters.

De tweede ronde ging van start met de Single Buck. Belg Koen Martens ging daar de strijd aan met Nederlanders Redmer Knol en Ben TerpstraKoen en Redmer scherpten de nationale records aan. Ook in de Springboard waren die twee laatsten dominant. Robin Cuvelier werd knap derde en Ben Terpstra eindigde als vierde. Het werd duidelijk dat de strijd om Benelux kampioen tussen Koen Martens en Redmer Knol zou worden uitgevochten.

De Hot Saw finale beloofde een spannende tweestrijd te worden. De zes overgebleven sporters moesten drie houtschijven van 46 cm diameter van een horizontale boomstam zagen met hun Hot Saw, een brullende zelfgemaakte kettingzaag van maar liefst 27 kg en 80 pK. Het spreekt voor zich dat kracht, techniek en behendigheid voor dit loodzwaar onderdeel onontbeerlijk zijn. Martijn Harms, voormalig winnaar van de Hot Saw challenge, zaagde een knappe tijd van 7:15, terwijl Redmer Knol een eigen beste recordtijd van 10:79 neerzette. Uiteindelijk werd die laatste ook Benelux kampioen, door de ongelukkige diskwalificatie van driemalig Benelux kampioen Koen Martens. Die behaalde wel een mooie tweede plaats. De Nederlander Ben Terpstra scoorde de derde plaats.

Dankzij hun knappe prestaties zijn Redmer Knol en Koen Martens gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap in Göteborg, Zweden op 29 oktober 2022.

De volledige resultaten vind je onderaan het persbericht.

De Britse Justine Narusa wint de Dameswedstrijd

In de voormiddag namen twee Nederlandse dames het op tegen twee Britse en één Duitse. De Britse Justine Narusa toonde zich de sterkste na 3 disciplines met kettingzaag en bijl. Ze overtrof bovendien bij de Stock Saw en Underhand Chop haar eigen beste tijd. Ook de Nederlandse Kim de Beer zaagde een mooie wedstrijd en behaalde de tweede plaats. De Britse Zoe Penlington behaalde de derde plaats en verbeterde haar eigen beste score in de Stock Saw. Ook hun tegenstandsters, de Duitse Nadine Münzenmaaier en de debuterende Nederlandse Monique Versaevel zetten hun beste bijltje voor en behaalden mooie resultaten!

De Brit Jack Morris wint de Rookiewedstrijd

De Rookiewedstrijd was dit jaar een tweestrijd tussen de Brit Jack Morris en Belg Kamiel Van Raemdonck. In de nek-aan-nek race werden meerdere persoonlijke records gebroken. Kamiel Van Raemdonck verbeterde tijdens zijn debuutwedstrijd zelfs de Benelux records bij zowel de Standing Block Chop als de Single Buck! Uiteindelijk ging Jack Morris wel met de trofee aan de haal op basis van een tijdsverschil van minder dan 9 seconden. Knappe prestaties!

Meer weten over het bedrijf

Deel dit bericht