Planten met een verhaal bij Bleshyou

Ilse van Asten van plantenzaak Bleshyou in Nijmegen verkoopt planten met een verhaal. Je kunt de belevenissen vinden op een kaartje dat in de pot gestoken is. Het verhaal vertelt hoe lang de tweedehands plant bij de vorige eigenaar is geweest, waar hij gestaan heeft, hoe het vorige ‘baasje’ heet en waarom hij of zij ‘m heeft weggedaan.

Tekst: Kees Jansen

“Ik zie het verhaal achter de plant als een meerwaarde; leuk voor de brenger om te vertellen en voor de koper om te weten. En zeker als je de plant aan iemand cadeau geeft. Het is toch grappig als degene die ’m krijgt bijvoorbeeld Anita heet en de vorige eigenaar ook”, zegt Ilse.

Dat ze iets met groen wilde gaan doen, was al voor haar studie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) duidelijk. “Op mijn veertiende had ik een bijbaantje bij een bloemist. Daar vond ik het bijzonder dat mensen kozen voor een plant met twaalf knoppen en niet voor die plant met maar tien knoppen. We willen die perfectie, terwijl die helemaal niet bestaat. Wat de één mooi vindt, vindt de ander niets. Daarom ook het idee van tweedehands planten. Een plant die je niet meer bevalt, kan bij een ander juist heel goed aanslaan.”

De Nijmeegse begon in 2014 na haar afstuderen aan de HKU met haar plantenwinkel. “Ik heb daar de studie Kunst en Economie gedaan en ben afgestudeerd met Bleshyou. Al vrij snel na mijn afstuderen kon ik anti-kraak terecht in een pand aan de Weurtseweg. Ik werkte doordeweeks in loondienst en was zaterdag en zondag open met mijn winkel.”

Grappig
De weekendzaak in tweedehandsplanten in het anti- kraakpand trok direct de aandacht. “Mensen in de buurt reageerden heel leuk. Ze kwamen meteen al planten brengen en er waren ook veel mensen die zo’n plant met een verhaal wilden kopen.” In die tijd kwam ze ook Jettie Wakker tegen. Die had het plan om een pand te huren aan de Van Broeckhuysenstraat om daar haar kledingzaak 512 te vestigen. “Ze zocht iemand die samen met haar erin zou willen zitten. Toen ben ik fulltime met Bleshyou begonnen”, vertelt Ilse.

Omdat het tijdelijk asiel verlenen aan afgedankte planten te weinig oplevert, ging ze vanaf dat moment ook nieuwe planten en potten verkopen. Ook de nieuwe planten worden niet zonder begeleiding de wereld ingestuurd. “Ze komen van zowel de veiling als van een aantal hobbykwekers. Ook bij die planten doe ik een kaartje met iets over de kweker en natuurlijk verzorgingstips, net als bij de tweedehands planten.”

Water
Hoewel de tips per plantensoort verschillen, heeft Ilse wel wat algemene richtlijnen die ze wil delen. “De meeste mensen geven te veel water. Een plant hoeft echt niet elke dag water te hebben. Verder is de plek heel belangrijk. Sommige planten moet je niet in de volle zon zetten. Als je dat wel doet, hebben ze het moeilijk. En verder: laat je goed adviseren, dan kunnen planten heel lang meegaan.” Mensen die hun afgedankte plant bij Ilse komen brengen, krijgen een aantal standaardvragen van haar. Ze vraagt onder andere naar de reden van het afdanken. “Meestal is de plant te groot geworden of hebben mensen er te veel van. Het kan ook zijn dat de plant het niet goed doet.”

Dat kan te maken hebben met een verkeerde plaats in huis, maar ook met de gemoedstoestand van de eigenaar. “Als het wat minder met je gaat en je hebt bijvoorbeeld weinig structuur, dan heeft dat ook z’n weerslag op de verzorging van de plant. De aandacht voor de planten kan dan wat minder zijn.”

Eenheid
De combinatie kledingwinkel/plantenzaak blijkt goed te werken. “We zijn twee verschillende ondernemers met eigen personeel, maar we willen wel een eenheid in de winkel creëren. Mensen hebben niet door dat het twee verschillende zaken zijn en dat willen we ook graag. Vaak merken ze het pas bij het afrekenen.”

Tijdens de lockdown en de bijbehorende winkelsluiting werd er niet meer in de winkel afgerekend, maar de verkoop lag niet stil. “Zowel Jettie als ik hadden allebei al een kleine webshop, die hebben we meteen uitgebreid toen de winkels dicht moesten. Ook heb ik veel via Instagram verkocht. Dan stuurden mensen een foto van hun interieur en vroegen ze welke plant daar goed bij zou passen. Ik ben heel wat ’s avonds op pad geweest om planten te verzorgen. Ik ging stad en land door voor een paar euro. Het was weer fijn dat we open konden.”

www.bleshyou.nl

Deel dit bericht