Topsporters nemen het tegen elkaar op in Wenen

Op 27 en 28 mei komt de internationale elite van de houthaksport samen in de Oostenrijkse hoofdstad om uit te maken wie de beste ter wereld is met bijl en zaag. Met de World Trophy, het Rookie World Championship en de International Women Cup zullen drie topcompetities worden gehouden.

Met de internationale seizoensopener in het verschiet kondigt STIHL TIMBERSPORTS® de deelnemers voor de World Trophy aan. Na twee jaar afwezigheid keert dit populaire topevenement terug op het Rathausplatz in Wenen, Oostenrijk op 28 mei. Tijdens dit hoogtepunt van het TIMBERSPORTS® weekend voltooien 16 van ’s werelds beste sporthouthakkers vier disciplines na elkaar – de snelsten hebben daar minder dan een minuut voor nodig. De topfavoriet is Australiër Brad De Losa, die de World Trophy al drie keer won. Zijn grootste concurrenten zijn huidig wereldkampioen Jason Lentz uit de V.S., de Zweed Ferry Svan, die zich naar de overwinning zaagde in de Europese kwalificatiewedstrijd van de World Trophy, en de Poolse bijlmachine Michał Dubicki, die met een schitterende vertoning de hoogste trede op het podium voor de Europese Trophy van 2021 opeiste. Ook Jack Jordan uit Nieuw-Zeeland boekte na een zeer competitieve nationale kwalificatieronde zijn ticket naar Wenen, evenals de Canadees Marcel Dupuis en de Fransman Pierre Puybaret, die in 2021 tweede werd in de European Trophy. Voor België kwalificeerde 3-voudig Benelux kampioen Koen Martens zich voor het eerst voor de World Trophy. Ook de Nederlander Redmer Knol, de runner up van het Benelux kampioenschap 2021 uit Nederland, wist zich voor het eerst te kwalificeren voor dit event van wereldniveau.

Competitie voor jonge talenten beter dan ooit tevoren

Ook de beste jonge talenten in de TIMBERSPORTS® wereld komen samen voor het Rookie World Championship met een nieuw en verbeterd format: dit jaar wordt de Springboard discipline geïntroduceerd. Zelden hebben de jongeren vooraf zo duidelijk laten zien dat ze nauwelijks kunnen wachten om zich binnenkort met de topatleten te meten. De deelnemers op vrijdag 27 mei worden aangevoerd door de Australiër Jack Argent, die het zal moeten opnemen tegen de beste talenten uit Canada, Nieuw-Zeeland, de VS en Europa. Die laatste hebben de laatste tijd de aandacht getrokken met spectaculaire prestaties: als regerend Europees kampioen heeft Matyáš Klíma (CZE) de ambitie om zich te meten met de besten. Ook de pas 16-jarige Szymon Groenwald (POL) toonde onlangs meermaals zijn immens potentieel. Het laatste hoogtepunt werd verzorgd door de Fransman Loic Voinson, die met slechts 11,09 seconden een nieuw rookie-wereldrecord vestigde in de Single Buck discipline.

Première op de International Women Cup

De International Women Cup, ook op 27 mei, is een echte première: met de drievoudige Australische kampioene en wereldrecordhoudster op de Underhand Chop, Amanda Beams, zal voor het eerst een TIMBERSPORTS® dameswedstrijd met een intercontinentaal deelnemersveld plaatsvinden. Naast de Australiër zullen nog zeven andere Europese tophouthakkers uit Duitsland, Italië, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland het tegen elkaar opnemen in de disciplines Stock Saw, Single Buck en Underhand Chop. Ook Alrun Uebing (GER), tweevoudig wereldrecordhoudster, Martha King (USA), Nina Pokoyski (GER) en Yolanda Gnädinger (SUI) behoren tot de topfavorieten.

Deel dit bericht