Warm in de winter met tuinen terrasverwarming

Brrr, winter. Niet het meest uitnodigende seizoen om in de tuin te gaan zitten… Het is er kaal, dor en koud – maar daar is verandering in te brengen met verwarming voor buiten. Zo kunnen we toch een gezellige, warme winteravond onder de sterren creëren. Er zijn verwarmers die werken op gas of elektriciteit (infrarood), of op hout natuurlijk, zoals vuurschalen, vuurkorven en tuinhaarden of terraskachels. Allemaal zijn ze een waardevolle toevoeging aan uw assortiment. Lees er hieronder meer over, om uw klanten passend advies te kunnen geven.

Tekst: Michelle van der Harst

Schalen, korven, haarden en kachels De geur van een houtvuur en de dansende vlammen zorgen meteen voor de juiste sfeer tijdens een koude winteravond, of een zomers tuinfeest. Hoewel een vuurkorf en vuurschaal natuurlijk wel wat warmte uitstralen, zijn ze vooral ontworpen om de vlammen op veilige wijze zichtbaar te laten zijn. Haarden en kachels daarentegen geven zowel mooie vlammen als voldoende warmte. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, van klassiek tot modern: zo zijn er gietijzeren terraskachels, roestvrijstalen tuinhaarden en haarden van cortenstaal – een materiaal dat ook niet doorroest dankzij de toevoeging van koper. Roestvrij of niet, roest kan toch nooit 100% voorkomen worden, en daarom is het advies om de haard of kachel na gebruik onder een afdakje of in een schuur te zetten. Een beschermhoes kan ook goed van pas komen. Tijdens gebruik kan een vuurbron het best op voldoende afstand van een brandbare omgeving worden geplaatst,
en op een stenen of betonnen ondergrond. Extra voordeel van tuinverwarming op hout: in de zomer houdt de rook vervelende insecten op afstand. Bovendien kan op sommige tuinkachels ook gebarbecued worden.

Elektrische verwarming
Dit type buitenverwarming geeft weliswaar geen vlammen om naar te staren, maar bespaart de eigenaar ook zorgen over de voorraad haardhout. Een ander voordeel ten opzichte van houtverbranders is dat verwarmers die op elektriciteit werken geen zuurstof aan de lucht onttrekken en geen verbrandingsgassen vrijlaten, waardoor ze eventueel ook binnen kunnen worden gebruikt. Elektrische heaters werken met infraroodwarmte, onder te verdelen in heldere en donkere stralers. De heldere stralers gloeien op tijdens gebruik en zijn het meest geschikt voor gebruik buiten. Een infrarood terrasverwarmer draagt de warmte rechtstreeks over door middel van licht, en de warmteopbrengst gaat niet verloren door tocht of wind. Elektrische heaters zijn beschikbaar in staande en hangende modellen. Het vermogen dat nodig is om een terras comfortabel te kunnen verwarmen is voornamelijk afhankelijk van het aantal vierkante meters. Zo is een heater van 1.500- 2.000 Watt voldoende voor een terras van maximaal 7 m², is er voor een terras van 6 tot 12 m² een heater van minstens 2.000 Watt nodig en kunnen voor een terras van 10 tot 16 m² wel twee heaters van 1.500 Watt worden geplaatst.

Terrasverwarmer op gas
Als er geen stopcontact in de buurt is, is een verwarmingsbron op gas de oplossing. Die kan overal worden neergezet, en zelfs nog gemakkelijker als hij op wieltjes staat. Er moet wel rekening mee worden gehouden dat een verwarmer op gas niet geschikt is voor elke open ruimte, vanwege de vatbaarheid voor wind. Terrasverwarmers op gas zijn zeer sterk en kunnen met een vermogen tot wel 14.000 Watt een oppervlak van 50 m² verwarmen. Tegenover de verwarmende kracht staan wel minder milieuvriendelijkheid en minder gebruiksgemak dan van een elektrische heater: de één kan namelijk vaak met een afstandsbediening worden ingeschakeld en voor de ander moet de gasfles worden vervangen. Moeilijk is dat echter niet, en zowel butaan- als propaangas is op veel plaatsen verkrijgbaar. Gasheaters zijn er in meerder varianten, van hangend aan de muur tot vrijstaand. Welk soort terrasverwarming voor uw klant het meest geschikt is, hangt af van diens wensen. Zijn sfeervolle vlammen het belangrijkst, gaat het vooral om de warmte of staat gemak op nummer één? Voor iedereen is er wel een passende oplossing

Deel dit bericht