Liever een groene buur…

Op eigen initiatief en in samenwerking met de gemeente vergroent Marchje Oldenbeuving samen met haar buren de Nieuwe Koekoekstraat in Utrecht. Het doodlopende straatje kan volgens de bewoners meer planten en biodiversiteit gebruiken. Na een handtekeningactie is er toestemming gekregen om een aantal parkeerplaatsen om te toveren tot groene paradijsjes. Doel is om het hele jaar door te genieten van planten en bloemen die ook aantrekkelijk zijn voor vlinders, bijen en andere bestuivers. Tv-tuinman Ivo Putman komt een handje helpen met de aanleg van de nieuwe borders. Putman: “Het is geweldig om te zien hoe deze straat zich inzet om van grauw naar groen te gaan. Voor elke border heb ik een beplantingsplan gemaakt. Ik heb daarbij een mix gemaakt van groenblijvende tuinplanten, vaste planten en seizoensbloeiers. Zo kan iedereen het hele jaar door genieten van de nieuwe groenpercelen.”

Er zijn in Nederland steeds meer buurtinitiatieven om straten en woonwijken te vergroenen. Dat levert tal van praktische voordelen op. Het zorgt bijvoorbeeld tijdens zomerse hitte voor verkoeling en verbetert de biodiversiteit. Bovendien zullen bij flinke regenbuien de straten minder snel blank staan omdat het water in de vergroende gebieden direct de grond in kan zakken. Daarnaast is er ook een sociaal aspect. Putman: “Door je omgeving, samen met buren, groener te maken leer je elkaar beter kennen, maak je nieuwe contacten en voel je je dus nog meer thuis in je eigen straat.”

De makers van het tv-programma De Grote Tuinverbouwing, waarvan Putman de presentator is, zijn eveneens aanwezig om de groene metamorfose te filmen. Op zaterdag 13 april a.s. is om 17.00 uur een verslag te zien op SBS6.

De actie vormt onderdeel van de campagne ‘Van Grauw naar Groen’ van Bloemenbureau Holland en de promotiegroep Outdoor van Royal FloraHolland.

Deel dit bericht