Drie Zuid-Hollandse tuincentra en hun historie

We kennen allen veel tuincentra en kwekerijen in onze nabije omgeving. Wie naar een tuincentrum of kwekerij gaat, komt daar om inkopen te doen en denkt verder niet na over de geschiedenis van de organisatie. Dat is begrijpelijk. Er gaat echter vaak een bijzondere periode vooraf aan het punt waarop de bedrijven nu staan. Hoe is het fundament van een organisatie opgebouwd, op welke kant van de groenwereld ligt de focus en hoe verliep de groei? In Zuid-Holland zijn er verschillende tuincentra die een lange aanloopperiode hebben gekend. DeTuinMarkt neemt je mee over de succesweg van drie bijzondere zaken.

Tekst: Job Boers

Vriendenbedrijf wordt familiebedrijf
In 1980 begonnen de vrienden Koos van Haaster en Chris de Groot aan de rand van een bos in Wassenaar met een plantenkwekerij. De naam van de kwekerij, De Bosrand, was toepasselijk voor de locatie. Na een periode van groei werd er naast de kwekerij een groothandel opgericht en ontstond de wens om een tuincentrum aan de organisatie toe te voegen. De Bosrand bleef groeien, de kwekerij verplaatste zich in 1991 naar Leidschendam en er werd in 1995 een tuincentrum in Alphen a/d Rijn opgericht. Het tuincentrum-, groothandel- en kwekerijconcept werd ook in Rijsbergen opgezet en tuincentrum Europatuin Woerden werd in 2004 overgenomen. In 2006 veranderde organisatie van vriendenbedrijf tot familiebedrijf aangezien Chris uit de organisatie stapte. Koos ging door met echtgenote Marja en inmiddels werken ook de zes kinderen in de organisatie. De Bosrand bestaat tegenwoordig uit drie kwekerijen, twee groothandels en vijf tuincentra. In tegenstelling tot veel andere tuincentra zijn ze niet aangesloten bij een franchiseformule, waardoor ze de vrijheid hebben om eigen beslissingen te maken.
Doordat De Bosrand zelf kweekt, zelf naar de veilingen gaat en in contact is met kwekers, kunnen ze prijstechnisch laag blijven. De planten van de eigen kwekerijen worden namelijk verkocht in de eigen tuincentra en de groothandels. De groothandels richten zich op de hoveniers, gemeenten, kleinere tuincentra en winkeliers. De groothandel en het tuincentrum zijn de afgelopen jaren compleet vernieuwd en er is in 2020 wederom een nieuw tuincentrum in Oegstgeest geopend. Het groeipotentieel van de Bosrand is groot; het is dan ook de vraag hoe de organisatie er over een aantal jaar uitziet.

Geen tuinplantencentrum maar een …
Multifunctioneel groencentrum. Zo zien de huidige eigenaren van Van der Dussen Groencentrum het van nature oude tuinplantencentrum. Het traditionele familiebedrijf met 650 m² aan winkelruimte in de kas en een buitenverkoop/voorraadterrein van ongeveer 14.000 m² bestaat sinds 1975. De grondleggers van de organisatie zijn Jan en Bep van der Dussen. Jan begon met zijn twee broers een kleine kwekerij. De grond was bestemd om als begraafplaats gebruikt te worden, al mocht er nog een korte periode gebruik gemaakt worden van de locatie. Al snel bleek dat de grond perfect was voor de groei van groen en daardoor mocht het hedendaagse groencentrum blijven. Met de jaren groeide het bedrijf gestaag door, er werden naastgelegen tuingronden opgekocht en de naamsbekendheid van der Dussen groeide.
Zonen Nathan en David traden toe tot het bedrijf dat begon als Tuinplantencentrum Van der Dussen. Sinds 2021 geeft de tweede generatie van de familie, Simeon, en de derde generatie, Tim en Simon leiding aan het bedrijf. Bij deze verandering is er ook een naamsverandering ontstaan. Bij het huidige Van
der Dussen Groencentrum is Van der Dussen senior nog af en toe actief achter de schermen. Tegenwoordig is Bart van der Dussen, broer van Simon en Tim en de neef van Simeon, ook onderdeel van de organisatie op het gebied van interieur, styling en bloemen. Zoals gezegd is Van der Dussen Groencentrum een traditioneel groencentrum en dat zal het ongetwijfeld ook nog lang blijven.

Familiebedrijf Van Gilst en de Hogesnelheidslijn
Oprichter en naamgever Kees van Gilst startte samen met zijn schoonzoon Aad Bulk in 1955 een hoveniersbedrijf. Het familiebedrijf genaamd Tuincentrum en Hoveniers van Gilst heeft een bijzondere geschiedenis. In de beginperiode werd er vanuit het huis van Kees in Rotterdam gewerkt. In eerste instantie werden perkplanten gekweekt en verkocht. Mede omdat de vraag naar het aanleggen van tuinen groeide, breidde het tuincentrum en het hoveniersbedrijf uit.
Nadat de overheid de ideeën voor de Hogesnelheidslijn ontwikkelde, bleek dat het treinspoor precies op het gebied van het tuincentrum zou komen te liggen. Na onderhandelingen met de NS en Gemeente Rotterdam werd gekozen voor een stuk grond dat niet ver van het oude terrein lag. Het nieuwe complex in Schiebroek, iets boven Rotterdam, had meer ruimte dan het oude complex waardoor de organisatie de mogelijkheid kreeg om de werkzaamheden en de bedrijfsvoering van het tuincentrum te veranderen. Er werd onder andere een grote kas gebouwd en er kwamen meer ruimtes voor het materiaal en het onderhoud voor het hoveniersbedrijf. Tevens is er een showtuin gebouwd van 2000 m².
In 2001 was de officiële opening van het nieuwe complex, al heeft oprichter Kees van Gilst dit niet meegemaakt. Nadat hij is overleden heeft de familie Bulk de bedrijfsvoering in handen genomen. De twee zoons van Aad Bulk, John en Ad en hun vrouwen Anita en Tamar, hebben tegenwoordig de leiding in de organisatie. Ze zijn met de tijd meegegaan en hebben het assortiment en de werkzaamheden uitgebreid, waardoor ze ook leverancier zijn voor stratenmakers.

Deel dit bericht