Geen tuin zonder tuinmeubelen

Zonder tuinmeubilair is een tuin niet compleet. Een tuinset of een aantal tuinmeubelen bepaalt de sfeer, brengt je tuin tot leven en nodigt uit om vaak en langdurig in de tuin te zijn. Kortom: tuinmeubilair is onmisbaar voor elke tuineigenaar.

Tekst: Job Boers

Om een aangename hoek in je tuin te creëren waar je kunt genieten van prachtig lente- en zomerweer, moet je eerst bepalen wat voor tuinmeubels de beste keuze zijn. Vraag jezelf af hoe je gebruikmaakt van jouw tuin. Sommige mensen willen het liefst een dagdeel op de loungebank in de zon zitten of languit liggen, anderen hechten waarde aan een goede eettafel om buiten te dineren. Bij elk soort gebruik passen andere tuinmeubelen. Let dan niet alleen op de duurzaamheid van het meubel, maar ook op het materiaal.

Weersomstandigheden van belang
Wanneer de warme dagen voorbij zijn, is het de ideale periode om je tuin of terras winterklaar te maken. Een van de dingen waar je op moeten letten voordat je tuinmeubels koopt, is het weer. Als je op een plek woont waar er veel regen valt, dan is het handiger om voor duurzaam materiaal te kiezen. Datzelfde geldt als je in een warme omgeving woont: dan moet je kiezen voor een materiaal dat bestand is tegen de zon.
Als het binnen opbergen van een grote tuinmeubelset niet mogelijk is vanwege de ruimte, dan dienen de tuinmeubels goed te worden onderhouden. Gelukkig worden er tegenwoordig veel weerbestendige materialen gebruikt, waardoor de meubels niet per se naar binnen hoeven.

Tuinmeubelen die tegen alle weersomstandigheden bestand zijn, zijn vaak gemaakt van duurzame materialen zoals aluminium, kunststof, wicker vlechtwerk of hout. Meubelen van aluminium hebben een extra bescherming laag van poedercoating om roestvorming en krassen te voorkomen. Kunststof en wicker tuinmeubelen zijn kleur- en slijtvast en kunnen goed tegen een regenbui.

Houten tuinsets en loungebanken zijn van nature beschermd tegen schimmel en vocht. Vooral tuinmeubelen van hardhout zoals teak en acacia zijn goed bestand tegen wisselvallige weersomstandigheden. Teak kan soms wel verkleuren door de zon naar een zilvergrijze kleur, wat ook weer een bepaalde charme heeft.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Kussens opbergen
Aan het einde van het seizoen is het belangrijk om tuinmeubelen goed schoon te maken voordat ze worden opgeborgen. Belangrijk hierbij is om geen hogedrukreiniger of agressieve reinigingsmiddelen te gebruiken. Tuin- en loungekussens zijn het beste op te bergen in een kussenbox om te voorkomen dat er vlekken en schimmelvorming ontstaat. Op deze manier blijven kussens droog en in de zomer zijn de boxen handig om te gebruiken als bijzettafel. Daarnaast past tuindecoratie of kinderspeelgoed makkelijk in een opbergbox.

Voor- en nadelen materialen
Zoals aangegeven is er een ruime keuze aan materialen waarvan tuinmeubelen gemaakt kunnen zijn, zoals hout, rvs, kunststof, gehard glas en aluminium. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Meubels van hout zijn erg populair. Hout is niet alleen duurzaam, maar vaak ook mooier. Daarnaast is houten meubilair goed te combineren met andere meubelstukken. Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor buitengebruik. Houtsoorten die voor buiten gebruikt kunnen worden zijn naaldhout, grenen, hardhout tot ceder. De meeste naaldhoutsoorten zijn zachter dan andere soorten hout. Grenenhout hoort ook bij de zachte houtsoorten en deze kun je het best één keer per jaar behandelen met houtolie of voorzien van een waslaag. Op deze manier ontstaat er een extra beschermlaag waardoor het hout
mooi van kwaliteit blijft.
Een van de sterkste en meest gebruikte materialen voor buitenmeubilair is metaal. Het voordeel hiervan is dat het goed bestand is tegen zon en regen. Een belangrijk nadeel van metaal materiaal, waar veel mensen ervaring mee hebben, is dat het erg warm kan worden als het te lang in de zon staat. Ondanks we niet hele warme zomers kennen is het een trend geworden om dit soort meubels te bekleden met verschillende stoffen, of er een kleedje op te leggen. Aluminium en rvs zijn de meest gebruikte
metalen voor tuinmeubelen.

Het gebruik van kunststof, gehard glas en beton
Doordat hars en kunststof minder zwaar en sterk zijn dan metaal, wordt soms gedacht dat kunststof meubilair niet geschikt is voor buitenmeubels. Kunststof is echter een vorm van plastic en is daarmee goed bestand tegen zowel koud als warm weer. In vergelijking met ander materiaal (zoals hout) zijn meubels van hars en kunststof minder zwaar én goedkoper.

In tegenstelling tot kunststof materiaal is gehard glas vrij zwaar materiaal. De laatste jaren zijn glazen meubels wel in opkomst, omdat het er door de doorzichtigheid en strakke vormen bijzonder uitziet in de tuin. We sluiten af met meubels van beton. Wie van een industriële uitstraling houdt, kiest al snel voor tuinmeubilair van beton. Dit materiaal is ook bijzonder geschikt voor alle weersomstandigheden. Bovendien is het erg veilig.

Deel dit bericht