De lente: het begin van een nieuw tuinseizoen

Maandag 20 maart was het weer zo ver: de lente begon! Voor velen begint het nieuwe jaar pas echt in de lente. Niet heel raar, aangezien het lentezonnetje zich weer wat vaker laat zien, de dagen langer worden en het buitenleven langzaamaan weer op gang komt. Met lekker weer wordt de natuur meer opgezocht, en niet te vergeten de eigen tuin. Hoe kunt u als ondernemer eraan bijdragen dat die tuin pico bello in orde is, zodat de klant er straks optimaal van kan genieten? Dat leest u in dit artikel.

Tekst: Colette Aronstein

Een goede voorbereiding is het halve werk
Eigenlijk vindt een groot deel van de voorbereiding op de lente al in het najaar plaats. Bekend is dat wanneer men in april wil genieten van de eerste bloemen, men vanaf september of oktober moet beginnen met het poten van bollen. Veel tuincentra hebben dan ook een ruime voorraad van de mooiste variaties en mixen. Toch kan er bij consumenten nog veel onduidelijkheid zijn over bijvoorbeeld de standplaats, de bloeitijd en de uiteindelijke grootte van de bloem. Bij het binnenkomen van een tuincentrum, hangen vaak alle bollen aan één wand en is de klant overgeleverd aan het lezen van de etiketten om erachter te komen waar ze de bollen het beste kunnen aanbrengen. Wilt u dit nou eens anders doen, dan kunt u overwegen om de bollen te sorteren naar standplaats, bloeiperiode of bijvoorbeeld op basis van grootte van de uiteindelijke plant. Zo kan de klant vrij eenvoudig vinden wat hij of zij in gedachten heeft, en weet deze meteen wat er verwacht kan worden wanneer zich het bloeiseizoen aandient. Hetzelfde geldt overigens voor zomerbollen, die in de lente gepoot kunnen worden. Doorgaans zijn april en mei hier de meest geschikte maanden voor.

Vruchtbare periode
Vroeger werd het begin van de lente uitbundig gevierd met het lentefeest Ostara, dat vernoemd is naar de Germaanse lentegodin Eostre van het leven en vruchtbaarheid. Tijdens de lente-equinox, waarop de dag en nacht exact even lang zijn, werd haar terugkeer gevierd en werd er bij stilgestaan dat de natuur weer aan de slag gaat en alles weer tot leven komt. Het feest vormde een belofte voor een vruchtbaar jaar. Tegenwoordig helpen we de natuur graag een handje als het gaat om vruchtbaarheid, en pakken we het begin van de lente aan als de uitgelezen kans om de bodem te bemesten, meestal zo rond maart of april. Met deze bemesting wordt het bodemleven gestimuleerd en worden nieuwe bacteriën aan de grond toegevoegd die planten en bloemen nodig hebben om aan te sterken na een voedingsarme winterperiode.

Wanneer de planten volop in ontwikkeling zijn en de bloeiperiode eraan komt, meestal zo rond mei, is het tijd voor de tweede mestronde. Tenslotte, na de bloei, wordt nog een laatste keer bemest om de planten voldoende kracht- en voedingsstoffen te geven voor het aankomende najaar en de winter. Misschien is het voor de klant interessant om eens een mestpakket voor het hele jaar te kunnen aanschaffen, zodat precies duidelijk is welke meststof gebruikt kan worden in welke ronde. Door er een helder stappenplan bij te geven en de klant op de juiste wijze te adviseren over de manier van bemesten, zal de klant u dankbaar zijn wanneer de planten het jaar gezond en sterk zijn doorgekomen, waardoor er tijd en geld overblijven voor extra planten en tuinspullen.

Herboren
Voor u het weet is het april, staan de eerste bloembollen in bloei en kunnen we in het heerlijke lentezonnetje genieten van een herboren natuurlijk én de wedergeboorte van dit nieuwe tuinseizoen. Eén waarvan wij, net als vroeger, de terugkeer best weer eens uitbundig mogen vieren.

Deel dit bericht