Positieve trend in de tuinmarkt: achtertuin werd vakantiebestemming

Tot voor de Coronapandemie werden talloze mensen jaar na jaar gegrepen door het reisvirus. De vakantiebestemmingen konden niet exotisch, luxe of ver genoeg zijn. In het voorjaar van 2020 werden mensen gedwongen andere keuzes te maken, waardoor zij onder andere op ‘staycation’ gingen in eigen achtertuin. Dit had een positieve invloed op de tuinbranche. Hoewel we weer volop mogen reizen, blijft WOLF-Garten de toekomst van tuinieren rooskleurig inzien. Consumenten hebben meer aandacht voor het milieu en zijn zich bewuster van hun invloed op het klimaat, waardoor tuinieren zelfs in steden aan populariteit wint.

2020: Geen jaar zoals alle andere

Door de lockdown waren mensen meer thuis en gefocust op wat dichtbij was – waardoor huis en tuin meer in beeld kwamen en er meer vraag was naar zinvolle doe-het-zelf-activiteiten. Voor meer dan 41% van de Europese consumenten was het gebruik van hun vrije tijd in april 2020 aanzienlijk veranderd. 63% zei dat de hoeveelheid tijd die ze thuis doorbrachten aanzienlijk was toegenomen*. Door de verschuiving in tijdsbesteding behaalde de tuinmarkt in 2020 een uitzonderlijk resultaat met een omzet van 20,7 miljard euro (2019: 18,7 miljard euro). Vooral tuingereedschap (+16,2%), biologische/chemische benodigdheden (+14,3%) en levend groen (+4,1%) boekten aanzienlijke winsten**.

2021: De positieve trend zet door

De prognose voor 2021, die aanvankelijk nogal gematigd was door de buitengewone groei in het eerste Corona-jaar, werd ondanks de lockdown en een regenachtige zomer flink overtroffen. Zelfs merkbare prijsstijgingen konden de algemene vraag naar tuinproducten niet negatief beïnvloeden. Integendeel: met een omzetstijging van 1,4% groeide de markt tot € 21,2 miljard in 2021. Een bijzonder momentum kwam in 2021 met de groei van het levend groen-segment (+5,9%), terwijl het gereedschapssegment (-3,6%) verkoopverliezen leed door bovengemiddelde verkoopcijfers in 2020. Ook de vraag naar bio chemicaliën verloor wat terrein in vergelijking met het voorgaande jaar (-3,2%). Al met al onderstreept deze ontwikkeling de hoge stabiliteit van de markt: consumenten blijven grote waarde hechten aan tuinproducten***.

Positieve kijk op de toekomst

Het valt nog te bezien of de enorme stijging die de afgelopen twee jaar is waargenomen zal voortduren. Er zijn veel aanwijzingen dat de tuin ook in de toekomst een belangrijke rol zal blijven spelen. Dit komt omdat het onderwerp duurzaamheid steeds hoger op de agenda staat. In de context van discussies over klimaatverandering en milieubescherming ontdekt de jongere generatie ook zelf het belang van planten en tuinen. In stedelijke gebieden wint het idee van sociaal tuinieren (tuintjes en volkstuintjes) terrein. De prognose: op de lange termijn zullen structurele veranderingen de markt vormgeven, maar de positieve trend zal zich voortzetten***.

*Bron: GFK Webinar EGMF (European Garden Machinery Federation) door GFK (Nathalie Bollé en Julien Peleton-Granier, Marketing and Consumer Intelligence): Hoe Covid-19 het consumentengedrag in de Europese Power Gardening-sector heeft beïnvloed? 2020. Nanterre, Frankreich.

**Bron: Garden Industry Association (IVG) e.V.: Geen jaar zoals alle andere. Persbericht voor de 20. IVG Mediadagtuin. Maart 2021. Düsseldorf, Duitsland.

***Bron: Garden Industry Association (IVG) e.V.: Positieve trend zet door. Persbericht voor de 21. IVG Mediadagtuin. Maart 2022. Düsseldorf, Duitsland.

Over WOLF-Garten®

WOLF-Garten®, merk van Stanley Black & Decker, is opgericht als ijzerwarenfabriek door August Wolf in 1922 en wordt tot op de dag van vandaag gekenmerkt door het voortdurend streven naar innovatie. Het logo met de opvallende gele wolvekop op een rode achtergrond staat al generaties lang garant voor Duitse vakmanschap en kwaliteit. Als totaalleverancier van tuingereedschap wordt WOLF-Garten® beschouwd als een van de grootste fabrikanten in de volledig assortiment-sector. Het uitgebreide productassortiment reikt van tuingereedschap, grasmaaiers, hakselaars en snoeischaren tot zaden en meststoffen. 

Deel dit bericht