Solar tuinverlichting: gebruiksvriendelijk en goed voor het milieu

Veel mensen zijn steeds bewuster bezig met hun consumptiegedrag en de daaraan verbonden gevolgen voor het milieu. Zo probeert een groeiende groep consumenten minder plastic te verbruiken en vlees te eten. Mede dankzij de sterk gestegen energieprijzen is er nu ook meer aandacht voor het terugdringen van gas- en elektriciteitsverbruik. Gelukkig wordt dit laatste steeds makkelijker. ’s Nachts de tuinverlichting laten branden hoeft bijvoorbeeld helemaal geen stroom te kosten. Dan is het wel zaak om tuinverlichting op zonne-energie te gebruiken. In dit artikel leest u wat dit inhoudt en waarom het een goed idee kan zijn solar tuinverlichting in uw winkel aan te bieden.

Tekst: Sander de Goede

Dat zonnepanelen op het dak van uw woning of bedrijfspand installeren slim is, is – getuige de vele daken
die inmiddels met zonnepanelen zijn geplaveid – inmiddels tot velen doorgedrongen. Echter hebben zonnepanelen ook een nadeel: in het donker wekken ze geen elektriciteit op. ’s Avonds en ’s nachts moet een zonnepanelenbezitter dus nog steeds stroom van het net halen om elektrische apparaten werkzaam te houden. Voor tuinverlichting die op zonne-energie werkt, geldt dat echter niet. De zonnecellen waarmee deze apparaten zijn uitgerust, wekken namelijk overdag stroom op. Deze stroom wordt bewaard in een batterij, zodat u ’s nachts gratis van sfeervolle tuinverlichting kunt genieten.

Welke vormen van solar tuinverlichting bestaan er zoal?
Het aanbod aan tuinverlichting op zonne-energie is de laatste jaren enorm toegenomen. Inmiddels is bijna iedere denkbare soort buitenlamp verkrijgbaar met zonnecellen in plaats van met een snoer. Denk hierbij aan verlichting met een decoratief doeleinde, zoals fakkels, lampions, tafellampjes, lichtslingers en lichtstenen. Ook qua lampen met een functionele insteek is er ruimschoots genoeg keuze. Schijnwerpers, wandlampen, sokkellampen, lantaarns, priklichten en grondspotjes die op zonne-energie werken zijn makkelijk te vinden, net als verlichting met een bewegingssensor.

De voordelen van tuinlampen met zonnecellen
In vergelijking met ‘ouderwetse’ lampen met bekabeling heeft tuinverlichting op zonne-energie de volgende voordelen:

  • Solarlampen zijn beter voor het milieu. De energie is immers van een natuurlijke bron afkomstig. Daardoor hoeft er geen stroom van het net gehaald te worden, een proces dat als minder milieuvriendelijk kan worden bestempeld.
  • Dat er geen elektriciteit van het net wordt gebruikt, merkt men aan de energielasten, die hierdoor lager worden.
  • Solarlampen laden automatisch op en kunnen ook uit zichzelf gaan branden zodra de zon ondergaat. Men heeft er dus weinig omkijken naar.
  • Er is geen bekabeling, waardoor voor deze lampen geen complex kabelnetwerk hoeft te worden aangelegd. Zeker bij lampen achterin de tuin is dit een enorm pluspunt. Dit maakt het ook nog eens aantrekkelijker verlichtingsbronnen over de hele tuin te verspreiden.
  • Mede door bovenstaande is het monteren en klaarmaken van solarlampen zeer eenvoudig, ook voor mensen zonder specialistische kennis of ervaring.

Aanvullende tips voor u en uw klanten
Voor een deel van uw klanten is solarverlichting misschien nog nieuw. Wilt u hen zo goed mogelijk kunnen informeren? Lees dan deze afsluitende tips:

  • De brandtijd van solarverlichting kan flink uiteenlopen. Zo kunnen sommige lampen maar een paar uur branden, terwijl andere exemplaren een capaciteit hebben van meerdere dagen. Maak uw klanten hiervan bewust en probeer ze een lamp te laten kopen met een brandtijd die past bij het type lamp en de wensen van de gebruiker. Lampen voor bij een lang zomers tuinfeest hebben nu eenmaal meer capaciteit nodig dan verlichting die is aangesloten op een bewegingssensor.
  • De duurzaamheid en energiezuinigheid van apparaten worden tegenwoordig weergegeven via een energielabel. Raadzaam is om solarverlichting aan te bieden die over een goed energielabel beschikken. Dat komt de reputatie van uw winkel ten goede, net als de levensduur, de kwaliteit en natuurlijk de energiezuinigheid van het product zelf.
  • Tuinverlichting op zonne-energie dient daadwerkelijk zonlicht te ontvangen om de batterij te kunnen opladen. Deze lampen moeten dus op een open, lichte plek te worden geplaatst, en niet bijvoorbeeld pal onder een overkapping of in een tuinhuisje.
  • Gezien de wispelturigheid van het weer, hebben solarlampen die tegen regen kunnen de voorkeur. Dit wordt weergegeven via de IP-waarde. Hoe hoger de IP, des te beter kan de lamp tegen water. IP23 is wel het minste dat u van een solarlamp mag verwachten. Daarmee is de lamp regenwaterdicht. Vanaf een score van IP44 is het apparaat ook bestand tegen spatwater.

Deel dit bericht