GrootGroenPlus 2023 goed bezocht en ook internationaler

De 33e editie van GGP werd van 4 tot en met 6 oktober goed bezocht. Er waren maar liefst 261 deelnemers, verdeeld over drie gekleurde routes (rood, blauw en grijs), met een lengte van meer dan 1,2 kilometer. Zelfs met meer oppervlakte en verhuur was er voor opbouw al een wachtlijst voor deelnemers en in de opbouwfase kwam ook het techniekterrein steeds voller te staan.

Met 261 deelnemers was er sprake van een groei van ongeveer 10 procent ten opzichte van vorig jaar. 70 procent van de deelnemers was dit jaar groen, tegenover 67 procent in 2022. Het deelnemersveld was ook weer internationaler.

Drie succesvolle dagen

Op 4 oktober om 9.00 uur werd GrootGroenPlus 2023 officieel geopend. Tijdens dit welkomstwoord werd ook de nieuwe activiteit ‘ggp.news’ gelanceerd. Deze nieuwswebsite werd met steun van Stichting EPS, licentiehouder van de vakbeurs, gerealiseerd. Op dit platform worden alle updates – en dat zijn er al heel wat –  in het Nederlands en in het Engels verzameld. Het is vanaf GGP 2023 mogelijk een partnerschap te sluiten met deze nieuwssite; de eerste partnerschappen werden al op de beurs gesloten.

Tevredenheid

De eerste beursdag gaf alle reden tot tevredenheid. Deze woensdag trok 8% meer bezoekers dan de woensdag van de eerdere editie, ook internationaal gezien was er meer variëteit. Het bezoek liep eigenlijk de hele dag goed door. Diverse steekproeven bij deelnemers leverden tevreden reacties op, zeker ook ten aanzien van de verhoogde kwaliteit van de bezoekers. Alle keuringen waren van de dinsdag naar de woensdagochtend verplaatst en dat werd als zinvol ervaren. Zo kregen de jury’s ook een beter beeld van de stands nu deze ‘in bedrijf’ waren en konden bezoekers meekijken bij de plantjurering. 

Bezoekers

Donderdag kwam er 12 procent meer bezoek dan in het voorgaande jaar. Dit was dan ook meteen de drukste dag van de vakbeurs. Op de donderdag vonden de externe persreis en de kindernevenpersreis plaats. De kindernevenpersreis is een nieuw item en was een daverend succes en een goede PR voor de boomkwekerij. De burgemeester en de kersverse kinderburgemeester van boomteeltgemeente Zundert sloten aan om er nog meer cachet aan te geven.

In totaal kwam er over de gehele beurs bezien 8,2 procent meer bezoek dan in 2022 en 5,3 procent meer dan in 2021. Kenmerkend was het hogere percentage internationale bezoekers, de grootste groepen waren afkomstig uit Duitsland, Frankrijk, Polen, Italië, Engeland, Portugal, Denemarken, Servië en Montenegro. Het internationale bezoek ging van 27 procent in 2022 naar 31 procent in 2023. Ook het aantal vertegenwoordigde landen steeg; van 27 naar 32.

Van de bezoekers gaf 18 procent aan voor het eerst op GGP te zijn. 8,6 procent gaf aan expediteur c.q. handelaar te zijn, 4,5 procent gaf aan tuinaanleg te doen en eveneens 4,5 procent gaf aan een tuincentrum te vertegenwoordigen, dit zijn stijgingen ten opzichte van 2022. 52,6 procent gaf aan zelf eigenaar te zijn van de firma namens wie zij het bezoek brachten en 9,4 procent gaf aan inkoper te zijn. Dat laatste is eveneens een stijging ten opzichte van 2022.

9,7 procent kent de vakbeurs vanuit de gedrukte vakbladen. 7 procent heeft GGP opgemerkt via internet. 41,5 procent is naar GGP gekomen naar aanleiding van een advertentie. 20 procent van de advertenties stonden in de gedrukte media en 80 procent online.

Prijsuitreikingen

Ook dit jaar werden weer prijzen en medailles uitgereikt. Alle uitreikingen zijn digitaal terug te kijken via de app, de website en het YouTube kanaal. Ook de fotoalbums staan op de website. Het thema ‘Dynamisch & Digitaal’ was overal op de beurs terug te vinden; in de aankleding van de stands maar ook in de programmaonderdelen. Door de KVBC weerden er zes medailles aan voor de nieuwigheden toegekend. Bij de tweede Green Grand Prix-keuring, waarbij in totaal 19 planten werden gejureerd, kregen vijf planten een classificatie. De Zunderts Groen Imago Prijs, de Jac Lodders Award en de Jan van Dongen Award werden uiteraard ook allemaal weer uitgedeeld. Deze uitreikingen zijn eveneens via YouTube terug te kijken.

Pers

De Nederlandse pers was drie dagen goed vertegenwoordigd, maar ook de internationale pers was weer in grotere getale en op uitnodiging van GGP aanwezig. Er waren maar liefst ruim 20 buitenlandse vakjournalisten aanwezig, met name uit België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Polen, Portugal, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. De komende periode zullen we in de binnen- en buitenlandse media artikelen gaan zien. Degenen die niet aanwezig konden zijn hebben uiteraard informatie en beelden aangeleverd gekregen.

Nieuwe locatie

Dit jaar werd de vakbeurs voor het eerst georganiseerd op het terrein van Business Centre Treeport (BCT). Waar sommige mensen de locatie nog moeilijk te vinden vonden, waren veel anderen laaiend enthousiast. Gezien het gestegen aantal bezoekers weet men in het algemeen goed de weg te vinden. De opzet was ruim en duidelijk en dankzij het behoud van de IKEA-route en uitstraling was de sfeer in de hallen weer als vanouds. Over het algemeen was de positieve ‘vibe’ goed te voelen op de relatiebeurs. De positieve geluiden worden overigens ook bevestigd door de reeds ontvangen inschrijvingen voor de 34e editie van de vakbeurs, die van 2 tot en met 4 oktober 2024 zal plaatsvinden. Inmiddels staat het inschrijfformulier ook openbaar.

De beurs is echter nog niet afgelopen, het actuele aanbod van de deelnemers blijft namelijk via Varb nog beschikbaar in de beurs-app en op de website onder de vermelding; actueel aanbod. Naast het actuele aanbod blijven ook de uitgebreide deelnemersprofielen tot en met december beschikbaar. Ook zijn de routes volledig gefilmd, dus terugkijken is heel eenvoudig.

Deel dit bericht