A world of WELLBEING

Vergroening is helemaal van deze tijd. Overheid en private partijen zetten sterk in op vergroening van de buitenruimte. Het vergroenen van woningen, scholen en kantoren is ook een hot item geworden. Air So Pure zet planten in de markt met een sterk luchtzuiverende werking tijdens de fotosynthese. Deze planten hebben een zeer positieve invloed op de leefomgeving binnen. Thuis, op kantoor, op school en in de openbare ruimte. Pets & Green Business sprak met Ronald van Schie, Brand Manager van Air So Pure, over de kracht van Air So Pure planten, de planeet Mars en enthousiaste schoolkinderen.

Tekst: Erik van der Does de Bye

“Air So Pure is een vereniging van dertien professionele telers,” vertelt Ronald. “We brengen sinds 2007 onder Air So Pure een collectie planten op de markt die een sterke luchtzuiverende werking hebben en van uitstekende kwaliteit zijn.”


Ruimtevaart en kamerplant
Wellicht dat een kweker of inkoper van een tuincentrum niet dagelijks aan ruimtevaart denkt. Bij Air So Pure ligt dit anders. Ronald legt het uit: “Medio jaren tachtig deed ruimtevaartorganisatie NASA onderzoek naar bemande vluchten naar de planeet Mars. Zuurstof is hiervoor essentieel. De Spathiphyllum, een kelkachtige plant die in het Nederlands als lepelplant bekend staat, viel daarbij ook op door een sterke fotosynthese. De Spathiphyllum groeit in tropische regenwouden in de schaduw van grote woudreuzen. Er is weinig zonlicht nodig om bij deze plant een krachtige fotosynthese op gang te brengen. Dat is voor ruimtevaart aantrekkelijk, niet alleen vanwege het omzetten van CO2, maar vooral ook voor het luchtzuiverende effect en omdat de plant waterdamp ‘uitademt’ en zo voor een goede luchtvochtigheid zorgt.” Air So Pure heeft TNO Fytagoras Plant Science gevraagd om nader onderzoek te doen. Aan de hand van de uitkomsten is er de zogeheten Air So Pure-norm opgesteld. Hierop wordt de luchtzuiverende werking gemeten ten opzichte van het volumebladgewicht. De centrale vraag is steeds: hoe snel kan een gram bladgewicht aan schadelijke stoffen uit de lucht wegnemen?


Een zuiver(end) assortiment
De dertien deelnemende telers brengen planten op de markt, die een sterk zuiverende invloed hebben op hun omgeving. “Ons Air So Pure assortiment etaleren we op verschillende manieren,” zegt Ronald. “Hiermee wordt ons bereik zo groot mogelijk. Bij tuincentra zijn onze planten te herkennen aan het Air So Pure logo op de plantenstekers en versterken we de presentatie met point-of-sale- middelen. We informeren de markt en consumenten via onze website, onze sociale media en in persoonlijke gesprekken. Onder consumenten zie je de tendens dat die zich steeds verder verdiepen in de plant die zij wensen en hun kennis hierover is niet te onderschatten.” Een andere plaats waar Air So Pure planten belangrijk zijn op basisscholen. Wij hebben als Air So Pure onderzoek gedaan door het project ‘Planten in de klas’. “Dit liep in 2016,” vertelt Ronald. “Hieruit bleek dat kinderen in klaslokalen met planten beter presteerden dan in ‘kale’ klassen. Bijkomend voordeel: kinderen vonden het echt leuk om voor planten te zorgen en dat stimuleerde ouders dan weer om planten te kopen – ook een kans voor de markt. Nu werken we daarom samen met de Green Bee Foundation” En dat geldt ook voor volwassenen op kantoor, aldus Ronald: “Een kantoor mét Air So Pure planten heeft een totaal andere sfeer én een beter klimaat. Groen doet iets met mensen: de positieve invloed van groen uit zich in een lager ziekteverzuim en grotere productiviteit.” Je zou kunnen zeggen dat een Air So Pure plant zichzelf verkoopt: In een binnenruimte vormen de planten een betere en prettige omgeving, waarin mensen zich beter voelen. Thuis, op school, en op het werk. Zo creëren mensen letterlijk een eigen world of wellbeing.


airsopure.nl

Meer weten over het bedrijf

Deel dit bericht