“Mijn TOEKOMSTDROOM is wijken met één opvallende kleur: groen”

Actrice, schrijfster en filmregisseur Sanne Vogel is eind maart gekozen tot nieuwe Groenburgemeester van Nederland. De Groenburgemeester inspireert inwoners om hun eigen buurt of omgeving te vergroenen. Dit doet zij door verschillende vergroeningsprojecten onder de aandacht te brengen en mensen te voorzien van praktische tips. Sanne Vogel is de derde bekende Nederlander die deze functie gaat bekleden. Eerder waren Dio en Isa Hoes een jaar lang Groenburgemeester.

Tekst: Marie-Christine Koestal

De behoefte aan meer groen blijft groeien, alleen weten veel inwoners vaak niet waar of hoe ze moeten beginnen. Om die reden heeft de organisatie Mooiwatplantendoen.nl, onderdeel van Bloemenbureau Holland, de Groenburgemeester in het leven geroepen. De Groenburgemeester is het boegbeeld van de campagne Van Grauw naar Groen en de schakel tussen inwoners en vergroeningsprojecten. Vergroening is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt er ook voor dat mensen zich lekker voelen. Ze voelen zich zelfs veiliger met planten om hen heen. Vergroening helpt de biodiversiteit en de opslag van CO2. Bovendien zorgt groen voor betere waterafvoer en verkoeling in de zomer.


De perfecte kandidaat
Initiatiefnemer van het Groenburgemeesterschap is Isabel Groot, Campagne Manager Tuinplanten bij Bloemenbureau Holland. Zij zegt: “Wij vinden Sanne de perfecte match als Groenburgemeester voor 2023. We zien in haar een echte natuurliefhebber die streeft naar een duurzamere samenleving en zich hier ook openlijk voor inzet. In onze ogen de perfecte kandidaat die de inwoners van Nederland kan inspireren om samen de stap te zetten van grauw naar groen.”


Ik voel me vereerd…
Dat doet Sanne Vogel maar al te graag. Met haar groene vingers stroopt ze graag haar mouwen op voor het Groenburgemeesterschap. “Mijn toekomstdroom is wijken met één opvallende kleur: groen. Groene daken, meer gemeenschappelijk groen en bloemen. Door vandaag meer groen in wijken te creëren, bloeien voordelen in de toekomst en dragen we bij aan de herwinning van de biodiversiteit. Ik voel me vereerd dat ik dit jaar mijn plannen en ideeën mag delen in deze dankbare rol.”


Behoud ecosystemen
De agenda van de Groenburgemeester in 2023 staat onder andere in het teken van biodiversiteit. De natuur staat onder druk in Nederland omdat er veel gesnoeid wordt in onze buurten en deze tegelijkertijd verstenen. Sanne Vogel: “Momenteel hebben insecten zoals de bijen te weinig bloemen en planten om te bestuiven. Dit terwijl deze insecten juist een belangrijke rol spelen in het behoud van de ecosystemen in onze buurten. Zij zijn tenslotte verantwoordelijk voor de voortplanting van bloemen en planten. In ruil hiervoor verbetert dit onze gezondheid. Wij zijn vorig jaar verhuisd van de stad naar een dorpje middenin het groen. Het geluk wat ik ervaar met zo veel groen om me heen gun ik iedereen.”


Sociale voordelen
Sanne ziet ook sociale voordelen in de vergroening van onze wijken en daarom staan ook de sociale aspecten van groene buurten in het teken van de campagne van dit jaar. ”Groenvoorzieningen zorgen ervoor dat een buurt aanvoelt als een veilige en fijne plek waar mensen samen willen komen. Ik kijk ernaar uit om inwoners te inspireren met groene plannen en ideeën.”


Doe mee aan verspreiding campagne Van Grauw naar Groen
Kort voor de benoeming van Sanne Vogel als Groenburgemeester is de derde editie van de buitenplantcampagne Van Grauw naar Groen gestart. Na de twee eerste, als zeer succesvol beschouwde campagnes, wordt via korte animatiefilmpjes en websitebanners de groene boodschap weer zo breed mogelijk verspreid.


Dat gebeurt online (onder andere via sociale media), offline en via radio en televisie. Tijdens de campagne
verschijnen er artikelen op de website Mooiwatplantendoen.nl, bijvoorbeeld over geveltuintjes en borderbeplanting. De campagne wordt ondersteund met radioreclamespots en het televisieprogramma De Grote Tuinverbouwing. Nieuw dit jaar is de Van Grauw naar Groen-Toolkit: materialen kunnen makkelijk gedownload worden en worden gebruikt voor eigen communicatiekanalen.

Deel dit bericht